Høyre-Kent om katastrofevalg

– Det har vært upopulært å stille krav til elevene

Høyres stortingskandidat Kent Gudmundsen legger skylda for det svake skolevalget på fraværsgrensa.

NEDTUR: Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen og Høyre fikk en real nedtur i skolevalget.   Foto: DANA MEKNAS

nyheter

Høyre og regjeringspartner Frp har halvert oppslutningen ved de videregående skolene siden forrige stortingsvalg i 2013. Partiene ligger nå på henholdsvis 9,7 og 9,6 prosents oppslutning.

LES OGSÅ: Slik stemte ungdommen i Troms

Kent Gudmundsen er overbevist om at regjeringens gjeninnføring av fraværsgrensa i videregående skoler har vært utslagsgivende for partiets popularitet blant elevene.

– I vel ett år har elevorganisasjonene drevet aktiv kampanjevirksomhet og demonstrasjoner mot fraværsgrensa. Slikt sett er valgresultatet som forventet. I denne saken har det vært upopulært å stille krav til elevene, sier Gudmundsen.

Stortingspolitikeren har ingen tro på at kommunereform og forsvarssaker har vært avgjørende for partiets svalestup i oppslutning.

– Nei, men jeg skjønner at Senterpartiet vil framstille det slik, men de sakene tror jeg ikke har påvirket i stor grad, sier Gudmundsen.

OPTIMIST: Unge Høyre-politiker Benjamin Furulyer optimist før stortingsvalget. Foto: Martin Lægland 

– Hardt å stå i kampen

Leder av Troms Unge Høyre, Benjamin Furuly, rapporterer om tøffe tak for partiets ungdomspolitikere som har forsvart innføring av fraværsgrensa.

– Sammenlignet med skolevalget i forbindelse med kommunevalget i 2015 går vi ned to prosent, men det har vært tøft for oss å sitte i regjering, der den tøffeste saken har vært fraværsgrensa. Mange elver ønsker ikke en slik grense, men jeg er stolt av den gjengen som har stått på i valgkampen for å overbevise folk om å stemme Høyre.

LES OGSÅ: - Vi har ristet av oss «bondeparti»-stempelet nå

– Dere har åpenbart ikke nådd gjennom med budskapet på de videregående skolene. Hva er årsaken til det?

– Vi kunne nok gjort en bedre jobb, men det har vært en vanskelig sak siden det har vært mye oppmerksomhet rundt fraværsgrensa. Samtidig har andre saker vært debattert, slik som kommunesammenslåing og forsvarspolitikken. Dette er imidlertid saker som nok har gjort utslag på enkelte skoler i Troms. For hele fylket tror jeg ikke de har hatt så stor betydning, sier Furuly.

LES OGSÅ: Skolevalget: Sjekk hvordan elevene ved tromsø­skolene stemte

Optimist før stortingsvalget

Under 10 prosent oppslutning ved et stortingsvalg ville vært katastrofe for Troms Høyre.

– Hva tenker du om stortingsvalget i lys av skolevalget?

– Jeg er optimist! Vi har hatt gode meningsmålinger. De neste seks dagene skal vi stå på for å sikre flere stemmer fra Troms, sier Furuly.