Ap-topp i Troms: – Jubelen står i taket

Med en fremgang på over fem prosentpoeng på årets skolevalg, kunne Cecilie Myrseth, førstekandidat for Arbeiderpartiet i Troms, slippe jubelen løs. Likevel tar hun ikke seieren på forskudd.

ROSER AUF: Cecilie Myrseth, førstekandidat for Ap i Troms, roser AUF for arbeidet de har gjort under årets skolevalg.  

nyheter

Ungdommen i Troms har talt: De vil ha regjeringsskifte. Ap går fram med over fem prosentpoeng sammenlignet med skolevalget i 2013, og har i år 25,4 prosent av stemmene. Venstresiden, inkludert MDG og Rødt, får i alt 66,4 prosent.

LES OGSÅ: Skolevalgene i Troms: Slik stemte ungdommen

– Jeg er på partikontoret til AUF, og jubelen står i taket, sier Cecilie Myrseth til iTromsø.

– Dette er en stor seier. Det viser at ungdom i Troms, men også ungdom i resten av landet, vil ha en ny retning for landet, legger hun til.

– Fallet er dramatisk

Hun roser AUF for arbeidet de har lagt ned under debattene.

– Det har vært en intens uke, og de har gjort en fantastisk jobb.

Årets skolevalg viser at Høyre faller fra 20,3 prosent i 2013 til 9,7 prosent.

– Fallet har vært dramatisk. Dette er en kjempeinspirasjon for de neste dagene, sier hun.

– Det er vanskelig å spå hva som er årsaken for tilbakegangen til Høyre, men det viser at man ikke vil ha store skattekutt. Ungdommen ser at det finnes en annen retning, sier hun.

Fraværsgrensa

Høsten 2016 innførte regjeringen ny fraværsgrense hvor elever med mer enn 10 prosent udokumentert fravær i et fag som hovedregel ikke vil få karakter i faget. Dette skapte protester blant mange unge, men Myrseth tror likevel ikke det er det som har vært utslagsgivende for årets skolevalg.

– Det er ikke så enkelt som det. Under debattene har det vært brede temaer – alt fra psykisk helse til forsvarspolitikk. Ungdommen ser helhetsbilde og er like kloke som de litt eldre, sier Myrseth.

Tar ikke seieren på forskudd

Til tross for at jubelen står i taket hos AUF i Tromsø, så er Myrseth forsiktig med å ta seieren på forskudd før valget 11. september.

– Vi vet at det er resultatet neste uke som gjelder, men dette tar vi virkelig med oss videre, sier hun.

– Snur ryggen til regjeringen

Leder i AUF i Troms, Brynjar Andersen Saus, mener skolevalget gir klar tale fra ungdommen.

– Dette resultatet tyder på at ungdom snur ryggen til dagens Frp- og Høyre-regjering. Denne regjeringen fører en politikk som ungdom ikke vil ha, blant annet ved å flytte grenser for hvordan vi snakker om hverandre og med hverandre. Ungdom vil ha en bedre fremtid med Arbeiderpartiet, sier Saus.