Etter litt forsinkelser kunne allergisenteret mandag åpne i nye lokaler i østenden av UNN.

Martin Sørensen er overlege og seksjonsleder for det nye allergisenteret, som til sammen har syv ansatte.

– Vi er veldig fornøyd med det nye senteret. Allergi er noe som rammer mange organsystem, øye, nese, mage, tarm og hud. Derfor faller pasientene mellom mange stoler. De legene som har mest erfaring med dette i dag er barneleger, fordi barn ofte har mye allergier. I mange år har voksne måtte gå til barnepoliklinikken her, fordi det har ikke vært noe tilbud til voksne, forklarer han.

Tester allergier

På senteret skal de teste folks allergier. Det er en mindre komplisert prosess enn man kanskje skulle trodd.

– Folk tror vi har kjempegode allergitester, og at det bare er å ta en blodprøve. Vi har for øvrig det, men testene er ikke så gode og de lyver ofte. Mest presise resultat får man ved å gi pasientene litt mat i kontrollerte former. Derfor gir vi en person vi vil teste for allergi mat i små doser, venter en halvtime, og gir litt mer. Da kan det fort gå en halv dag, sier han.

I tillegg til å teste folk for allergier, skal senteret drive opplæring av både leger, helsesøstre og folk flest.

Grunnen til at allergisenteret ble opprettet er at nasjonale helsemyndigheter vil øke kompetansen om allergi. De har derfor pålagt regioner å ha et regionalt allergisenter.

– Allergi rammer halvparten av alle befolkninga, så folk flest må fremdeles få behandling av både fastlegen sin og barneavdelinga på UNN. Men de som trenger noe mer kan komme hit, sier han.

Prikktest

Eva Pettersen Giæver er første pasient som behandles på senteret. Hun er til vurdering om hun skal vaksineres for pollenallergi, ettersom hun har mye plager i pollensesongen.

– Vi tar ekstrakt fra gresspollen og bjørkepollen og stikker det ned i huden. Der ligger immunforsvaret, og er hun allergisk, vil det reagere og hun vil få en rød hevelse, forklarer Sørensen.

– Hvis vaksineringa virker, blir det veldig bra og en stor lettelse, sier Giæver, mens hun roser de ansatte for de nye lokalene.

Pollenvaksinering ikke noe som er aktuelt for den gjengse pollenallergiker.

–Dette kan man ikke gjøre med alle i dag. Det er tidkrevende, og tar tre år å gjennomføre. Teknologien er i rask utvikling, så kanskje vil det endre seg om noen år, sier Sørensen.

Bæsjtransplantasjon i Harstad

Han forteller at det er mange som forveksler allergier med fordøyelsesproblemer.

– Det er blitt veldig mange som mener at de ikke tåler ditt og ikke tåler datt. Jeg tror på folk når de sier de opplever ubehag ved å spise for eksempel hvete eller gluten. Men da er det fordøyelsesproblemer, ikke allergi. Da handler om bakteriesammensetning i magen.

Han forteller at det finnes måter å håndtere fordøyelsesproblemene på.

– Noen driver faktisk å transplanterer bæsj. Man tar bæsj fra noen som ikke har fordøyelsesproblem, og putter det gjennom en slange i tarmen på pasienten for å få normal bakterieflora. Begrepet er egentlig «fekal transplantasjon», som betyr bæsjtransplantasjon på latin, sier han før han kjapt legger til:

– Men vi gjør det ikke i Tromsø. Skal man en slik transplantasjon, må man dra til Harstad, sier en lattermild Sørensen.