Nå vil de senke eiendomsskatten i Tromsø

Den økonomiske situasjonen i Tromsø kommune har blitt bedre. Derfor vil Ap, Rødt og SV nå senke eiendomsskatten.

  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Onsdag ettermiddag har ordfører Kristin Røymo sendt ut pressemelding der hun varsler ny kurs.

- Bedre økonomisk kontroll gjør at vi kan starte nedjustering av eiendomsskatten i Tromsø. I forbindelse med behandlingen av budsjettet for 2018-2021 førstkommende tirsdag i formannskapet, har samarbeidspartiene Ap, Rødt og SV i sine budsjettforhandlinger blitt enige om å starte nedjustering av eiendomsskatten, skriver Røymo i pressemeldingen.

Vil gjelde fra neste år

De tre partienes budsjettforslag skal legges fram 12. september. Da skal saken opp i formannskapet. Det nye budsjettet vil gjelde fra 1. januar 2018.

- Vi har nylig fått bekreftet av Kommunenes sentralforbund (KS) at kommuneøkonomien i Tromsø er i bedring. Økonomien vi overtok var i rød kategori, nå er den gul. Denne forbedringen gir oss et handlingsrom til å bruke 2018-budsjettet for å starte senkningen av eiendomsskatten, slik vi har lovet. Vi skal ikke ta inn mer eiendomsskatt enn vi må, sier Røymo.

Røymo sier i en kommentar til iTromsø at kuttene ikke vil merkes for den enkelte ennå.

- Ikke de store pengene det er snakk om

- Reduksjonen for den enkelte vil være begrenset. Litt avhengig av boligstørrelse, vil det bli en reduksjon på mellom 100 og 200 kroner i året.

Hun innrømmer at det ikke er store beløp det dreier seg om.

- Det er ikke snakk om store penger, men vi jobber målrettet for å komme oss på 2011-nivå. Økonomien i kommunen er utenfor den verste krisen, men den er fortsatt ikke friskmeldt

I 2016 økte posisjonspartiene Ap, SV og Rødt eiendomsskattene med 86.5 millioner kroner, så selv etter kuttene, vil eiendomsskatten være langt høyere enn da de kom til makten.

Ingen re-taksering av eiendommene i kommunen

De tre samarbeidspartiene har også blitt enige om at eiendommer i Tromsø ikke skal retaksteres.

- En retaksering vil være dyrt for kommunen nå og vil gi stor usikkerhet for folk. Vi velger derfor  en kontorjustering kombinert med et større nedtrekk i promille fra fem til fire. Dette vil senke skattetrykket med 5 millioner kroner, sier Røymo.

Arbeiderpartiet har fått kritikk for økningen av eiendomsskatten, spesielt i Tromsø. NRK gjorde en i august en gjennomgang som viste at i Oslo, Bergen og Tromsø, der Arbeiderpartiet vant kommunevalget i 2015, har eiendomsskatten økt. Og ifølge NRK ble eiendomsskatten i Tromsø seksdoblet.