Ap nekter for at eiendomsskattkutt er valgkampstunt

Kuttene i eiendomsskatten er et svar på kritikken Ap, SV og Rødt har fått i valgkampen.

Jarle Heitmann (Ap) mener det er helt fair å komme med et utspill om eiendomsskatt før valget, når det uansett skal fremmes rett etterpå.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Etter intens kritikk fra politiske motstandere i valgkampen for løftebrudd som har ført til økte eiendomsskatter i Tromsø, har Ap sagt at eiendomsskatten skal reduseres med fem millioner fra 2017. Et beløp betydelig lavere enn de 86,5 millionene eiendomsskatten ble økt med i 2016. Til sammen vil en gjennomsnittlig bostand få et kutt på mellom 100 og 200 kroner i året.

Rett retning

Særlig Høyre og Frp nasjonalt og lokalt har angrepet Tromsø-politikere for lite troverdighet om eiendomsskatt. De omtaler den kommende reduksjonen som et rent valgkamputspill.

Gruppenestleder Jarle Heitmann er helt uenig med karakteristikkene fra høyresiden.

– Vi har jobbet med kommunebudsjettet siden slutten av juni. Vi har jobbet intensivt og forhandlet de to siste ukene mellom samarbeidspartiene, fordi budsjettforslaget skal legges fram på tirsdag, dagen etter valget. Når vi nå var klar med eiendomsskattoppgjøret valgte vi å gå ut med det i forkant, sier Heitmann.

Heitmann mener kommunepolitikerne har blitt utsatt for ufine angrep i valgkampen.

– I lang tid har høyresiden sagt løgner om vår politikk, og garantert at vi vil retaksere boligene i kommunen. Nå skal vi på debatt om eiendomsskatt på Jekta i ettermiddag, da bør vi kunne fortelle om vår politikk. Det synes jeg er helt fair.

– Så det er ikke tilfeldig at dere går ut med denne saken fem dager før valget?

– Helt ærlig så har jeg ikke tenkt på valgkamp i det hele tatt. Jeg har hatt ansvar for å føre budsjettet, og for at samarbeidspartiene klarer å levere et budsjettforslag på tirsdag, sier Heitmann.

– Vet det er valg

Varaordfører Jarle Aarbakke sier at utspillet er et svar på kritikk fra høyresiden.

– Dette gjør vi først og fremst fordi økonomien går i rett retning i kommunen. Da er ikke grunnlaget til stede for å opprettholde eiendomsskattnivået, så derfor kutter vi dem. Eiendomsskatt har blitt et viktig tema i valgkampen, selv om det ikke har noe med stortingsvalget å gjøre.

SVAR: Varaordfører Jarle Aarbakke (Ap) sier at kuttene i eiendomsskatten er ment som et svar på kritikken kommunen har fått fra de borgerlige partiene. Foto: Trond Tomassen   Foto: Ronald Johansen / iTromsø

Utspillet er likevel ikke offentliggjort på et tilfeldig tidspunkt.

– Kutt i eiendomsskatten fem dager før valget, det er ikke helt tilfeldig?

– Jeg skal svare på følgende måte: Vi er veldig klar over at det er valg på mandag, det er alle partier. Min tilnærming er da at det er dumt å sove i timen, når man har noen gode nyheter. Da er det dumt å vente når så mye står på spill, sier Aarbakke.

Ap har også en annen motivasjon for å redusere skattene.

– Dette er også et tilsvar på den kritikken som har kommet mot Tromsø i valgkampen fra politiske motstandere. Opposisjonen har sin agenda ved å tegne et negativt bilde av hva som foregår angående eiendomsskatten, så vi må kompensere for å få en balansert beskrivelse av det som skjer i Tromsø kommune. Vi vil vise at vi har tenkt å kutte videre i eiendomsskatten.

– Så det er et valgkampstunt?

– Det er først og fremst en god nyhet i valgkamptider. Jeg vil si at det har en god timing. Eller for å si det slik: Man har sovet i timen om man venter til etter valget med en slik god nyhet. Jeg forventer at opposisjonen jubler over et slik vedtak. De har etterlyst kutt, og nå begynner vi å levere, sier Aarbakke.