Historisk stein skal fullføre Sherpatrappa

Tidlig 1800-tallet ble disse steinene brukt til Tromsøs største byggeprosjekt. Nå skal de fullføre Sherpatrappa.

NYTT LIV: Steinene som først ble fraktet fra steinbruddet på Hella til Prostneset skal nå fullføre Sherpatrappa. Foto: Privat 

nyheter

Hentet fra steinbruddet i Hella og brukt for å bygge opp Prostneset tidlig på 1800-tallet. Disse steinene har vært sentrale i Tromsøs historie.

– Det er veldig spennende steiner. For 120 år siden ble disse steinene sist lagt oppå hverandre i et byggverk, nå skal de brukes i Sherpatrappa, det er helt utrolig, forteller prosjektleder Margrethe Rabås.

Etterlyste steiner

Rabås forteller at hun tidligere har bedt tromsøværinger om hjelp til å finne steiner.

– Vi gikk ut i avisa og spurte om noen hadde steiner til overs som kunne brukes. Da tok havnesjef Hallvard Pettersen kontakt og fortalte om disse steinene, forteller hun entusiastisk.

Steinene var brukt på kaia da Prostneset først ble bygget. Ved utbyggingen senere ble steinene tatt bort og lagret på Grøtsund Fort, ifølge Rabås.

– Vi dro ut dit og så på steinen. Den var utrolig fin, men vi var litt usikker på om det var mulig å dele den fordi den er så hard. Man ser tydelige merker i steinen der folk har prøvd å dele den før, sier hun.

Men det har Sherpaene fått til.

300 trappetrinn igjen


Byggingen av Sherpatrappa begynner å gå mot slutten.

– Nå er vi kommet over tregrensa, så disse steinene vil ligge helt øverst i trappa. Det er rundt 300 trappetrinn igjen, vil jeg tro, sier Rabås.

Hun tror steinen de har fått av havnesjefen vil være nok til å fullfør trappa.

– Jeg er så veldig glad for at vi har fått disse steinene. Vi starter å fly den opp på tirsdag i neste uke, da begynner arbeidet med den siste delen av trappa.

Om trappa blir ferdig før vinteren kommer vet hun ikke.

– Det er egentlig opp til været. Vi jobber så lenge vi har muligheten til det, men det kommer an på når vinteren melder sin ankomst, avslutter hun.