AUF Troms om prognosene: – Det er skummelt å se på

Det sier Andreas Halstensen (18) etter å sittet i stillhet da de første prognosene for det som ligner på et katastrofevalg for Ap ble klare.

BEKYMRET: Brynjar Saus (fra høyre), Andrea Halstensen, Andreas Håndstad og Maren Bakkevold i Auf Troms er bekymret for at den borgerlige regjeringen kan ende opp med å styre Norge de neste fire årene.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

Det var stummende stillhet på Kystens Hus klokken 21.00 mandag kveld da prognosene lyste opp på skjermene. Med 27, 3 prosent ligger det an til å bli det nest dårligste valget for Arbeiderpartiet siden krigen.

– Jeg fikk en aha-opplevelse. Det er skummelt å se på tallene, og selv om det når ser ut til å bli et borgerlig flertall vil jeg egentlig ikke tenke tanken, sier Andreas Halstensen.

Sammen med flere medlemmer i Auf Troms deltar han på valgvaken for Arbeiderpartiet på Kystens Hus. Men ungdommene er langt ifra fornøyde med det de ser.

– Det er vår fremtid de leker med

– Jeg er bekymret. Jeg er redd en regjering med Høyre og Frp vil ta Norge i retning som er svært uheldig for velferdsstaten, og jeg er redd at de vil kunne ødelegge så mye at det vil bli for sent å snu, sier politisk nestleder i Auf Troms, Maren Bakkevold (20), før hun legger til:

– Det handler om velferden vår. Vi har så mye å ta vare på, det er så mye som står på spill. Og det er oss unge dette vil gå ut over, det er vår fremtid de leker med.

Bakkevold referer til klimapolitikken, som hun mener blir satt til side hvis Ernas regjering får fortsette i fire år til.

– Vi har en regjering som er full av klimanektere. Og det har vi selv om den klimaskapte stormen Irma akkurat nå skyller inn over Florida.

– Vi må spørre oss om hvorfor

Leder i Auf Troms, Brynjar Saus, har som resten av dem som er til stede på Kystens Hus ikke gitt opp å se Ap i regjering.

– Det hopper veldig fram og tilbake nå, så jeg er fremdeles optimist. Men det er synd hvis skattekutt også skal gå foran familie, helse og velferd de neste fire årene.

– Flere kaller dette for et katastrofevalg, hva tenker du om det?

– Ja, nå er jo ikke noe avgjort men havner vi på det prognosene viser så er dette et dårlig valg for Ap. Da må vi spørre oss om hvor folk har forsvunnet og hvorfor de har forsvunnet. De tilbakemeldingene om at folk velger andre partier enn oss må vi ta på alvor. Samtidig tenker jeg at vi kanskje ikke har nådd fram med budskapene våre i år. Det har vært mye fokus på person i denne valgkampen, og vi har sett flere drittpakker. Da blir det kanskje til at folk stemmer mer taktisk enn å faktisk høre på politikken våres, sier Saus.