iTromsø treffer en fortsatt meget oppegående valgansvarlig i kommunen.

Marlene Uvsløkk og hennes nærmeste valgmedarbeidere har samlet de 15.000 forhåndsstemmene som er avgitt i Tromsø i kjelleren på gamle Hvilhaug sykehjem.

LES OGSÅ: Se valg­resultatet fra Troms

Enklere og mer effektivt

– Vi har telt dem opp nå på formiddagen med valgstyret til stede og rapportert inn til sentrale myndigheter, forteller hun.

Ifølge Uvsløkk er gjennomføringen av årets valg blitt gjort mye enklere og mindre tidkrevende.

– Nå har vi alle stemmemantallene elektronisk slik at vi kan krysse av alle som har avgitt stemmer uavhengig av hvilken valgkrets de har stemt i, forteller hun.

FORHÅNDSSTEMMER: 15.000 forhåndsstemmer er talt opp i løpet av mandagen, og er nå samlet i kjelleren på gamle Hvilhaug sykehjem. Kim Eriksen (i midten) og Kristoffer Fagerborg leverer urnene til valgansvarlig Marlene Uvsløkk. Foto: Christer Pedersen

Måtte sjekke 2.300 stemmer

Forrige valg var det å dobbeltsjekke om folk hadde stemt i flere kretser et skikkelig sisyfosarbeid.

– I 2013 hadde vi 2.300 stemmer som var avgitt i andre kretser – og vi holdt på med kontrollen til klokken halv fire om natta før vi var ferdige, sier Uvsløkk.

Digitaliseringen av stemmemantallene er én av tingene som har gjort valggjennomføringen enklere.

Må telle manuelt

Det er imidlertid ikke innført digitalisert stemmetelling. Hver enkelt stemmeseddel må fortsatt telles for hånd ute i de forskjellige valgkretsene.

– Dog er rapporteringen gjort elektronisk slik at vi får inn resultatene digitalt slik at vi kan være mye raskere i rapporteringen, sier Uvsløkk.

LES OGSÅ: Slik stemte tromsø­væringene

Hun håper at også stemmesedlene skal kunne telles elektronisk i fremtiden.

Skal skanne stemmesedlene

– Vi skal nå gjennomføre en elektronisk skanning av de stemmesedlene som er kommet inn som forhåndsstemmer – så kan vi sammenligne med det manuelle resultatet, sier hun.

Hvis de to resultatene stemmer overens vil kanskje Valgdirektoratet godkjenne elektronisk stemmetelling i neste valg.

4G-nettet falt sammen

På Vengsøya gikk den elektroniske registreringen gaiken etter at stemmelokalet på øya stengte klokken 16.00.

– Det var 4G-nettet som falt ut, og da har vi en prosedyre der vi legger stemmesedlene i en beredskapskonvolutt og sender den med båt inn til rådhuset, sier Uvsløkk.

Planleggingen av årets valg har vært et møysommelig arbeid som har vart i nesten et år, forteller valgmedarbeider Kim Eriksen.

MYE PLANLEGGING: Valgmedarbeider Kim Eriksen og valgansvarlig Marlene Uvsløkk forteller at de har jobbet med årets stortingsvalg i nesten et år. Foto: Christer Pedersen

Omfattende planlegging

– Vi begynte allerede i desember i fjor å planlegge valget sammen med Valgdirektoratet, og det har vært hyppige møter helt siden den gang, sier han.

Den mest hektiske perioden har vært fra tidlig sommer fram til valgdagen.

– Fra midten av mai og fram til nå har vi jobbet med valggjennomføringen, sier Eriksen.

Les alt om valget her.