Rødt på valgvaken: – Årets valg er mye mer spennende enn tidligere

På Rødts valgvake på Hålogaland Teater er politikerne mye mer spent på valgresultatet enn de har vært før.
nyheter

Før de første valgprognosene kom mandag klokken 21.00 var stemningen god på Rødts valgvake. Partiets førstekandidat, Jens-Ingvald Olsen, forteller at årets stortingsvalg har vært mye mer spennende enn tidligere år.

– Målsettingen var å komme inn i Oslo. Nordland har også vært et satsingsfylke. Det har vært en stor utvikling den siste tiden, og vi må huske at under sist stortingsvalg hadde vi bare 1,1 prosent, og 1,8 prosent i Troms.

Olsen sier fremgangen har vært mye større enn forventet.

– Vi kommer nok på over 3 prosent på landsbasis. Alt tyder på et nasjonalt gjennombrudd, sier han.

Olsen mener et regjeringsskifte er avhengig av at Rødt kommer over sperregrensa.

– Kommer vi under, er det sannsynlig at MDG kommer inn, men vi vet jo ikke hvilken seng Rasmus Hansson hopper i, sier han.

– Det skaper uklarhet, og dersom de støtter Erna, vil de unge som ser på MDG som et radikalt miljøparti ha bommet, påpeker han.

Klokken 21.00 viste prognosene blått flertall. Da dalte stemningen på valgvaken. Jens Ingvald Olsen mener likevel Rødt så ut til å gjøre et historisk godt valg.

– Vi har hatt en fordobling siden forrige valg, og målsettingen om å få inn en kandidat fra Oslo ser ut til å bli innfridd, sier han.

Olsen tviler på om partiet vil nå sperregrensa i løpet av natten.

­– Det er lite sannsynlig, men dette er likevel et historisk godt valg for oss.

Sikker i sin sak

Anne-Linn Lernes, leder for Tromsø Rødt, er ikke i tvil om et regjeringsskifte står på trappene.

– Vi tror på det! Valgkampen har gått over all forventning, sier Lernes, og innrømmer at hun nesten ikke sov i natt.

Rødt har ikke hatt noen representanter på Stortinget siden Erling Folkvord ble valgt inn for RV i 1993, og satt i fire år. Lernes er optimistisk til en endring etter kveldens valg.

– Vi håper på å få minst én representant, og det gjør vi ut ifra alle målinger. Om vi ikke får så mye gjennomslagskraft, vil vi i hvert fall være en tydelig stemme på tinget, sier hun.

Musiker med rødt hjerte

Erik Nilsson har blitt en kjent skikkelse i Tromsøs musikkmiljø de siste årene, og spiller blant annet med bandet Late Great. På 90-tallet satt han på valglisten til SV i Trøgstad i Østfold. I år stemmer musikeren Rødt.

– Jeg var ganske politisk aktiv på den tiden. I tillegg er jeg gammel RV-er, så jeg har alltid stemt sosialistisk, forteller han, og fortsetter:

– Det er naturlig for meg å stemme Rødt, for fellesskapet og fordelingspolitikken. Forskjellene i samfunnet må utjevnes, sier han.

Nilsson mener et regjeringsskifte er viktig.

– Det har gått altfor langt både i Norge og Europa. Vi trenger å komme oss vekk fra Forskjells-Norge. Dessuten er Moxnes en dyktig leder, og han trengs på Stortinget, sier han.