Venstres Morten Skandfer: - Vi merker at Frp-samarbeidet har slitt på oppslutningen

For fire år siden gikk Venstre inn i regjeringssamarbeid med 5,2 prosent av stemmene bak seg. Nå kjemper partiet om å komme seg over sperregrensen.
nyheter

I kjelleren på Bastard Pub, på Venstres valgvake, er stemningen spent. Første valgdagsprognose viser at Venstre ligger like under sperregrensen, til tross for borgerlig flertall. Partiet ligger an til å miste to mandater.

- Jeg tror og håper vi kommer over sperregrensa. Vi merker at Frp-samarbeidet har slitt på oppslutningen vår, sier Morten Skandfer, Troms Venstres førstekandidat.

- Veldig fjernt

Ifølge Skandfer er det særlig innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs retorikk som vekker harme blant Venstre-velgerne, og gjør samarbeidsavtalen med den Solberg-regjeringen vanskelig å svelge.

- Det handler om måten hun snakker om folk på. Det står veldig fjern fra Venstres tankegods. Det gjør det i tillegg vanskelig å kompensere på andre politikkområder. Frp-statsråden er veldig kalkulert i måten hun uttaler seg på og har dessverre henvendt seg til grunnfjellet i partiet hennes, forteller han.

Venstre vil derfor ikke gå med på en ny samarbeidsavtale dersom prognosene stemmer, og Solberg får fortsette som statsminister.

- Vi ser for oss ei regjering med Høyre og KrF, så får det bli opp til Frp om de vil innsette Støre-regjeringen eller støtte oss.

Stolt

Selv om oppslutningen har gått ned gjennom de siste fire årene, er Skandfer stolt over hva partiet har fått til.

- Vi kunne sittet på vår hvite hest ved forrige valg og fremdeles sittet på den nå, uten en bulk i rustningen, men vi ville heller få gjennomslag for politikken vår. Vi har vært i krigen hver eneste dag, og vi kjenner det nesten på kroppen at det er bulker og riper i partiets prinsipper.

- Vi gikk inn med 5,2 prosent av stemmene, men fikk gjennomslag for over halvparten av politikken vår. Vi har fått til et kollektivløft, vi har vridd regjeringen i grønn retning og satset på skole. For dem som stemte Venstre sist, var nok det de velgerne som fikk mest igjen for sin stemme.