Ved semesterstart i høst innførte Norges arktiske studentsamskipnad en ny og miljøvennlig kopp som både sparer studentene for kostnader og miljøet for avfall.

Etter bare tre uker har forbruket av engangskopper gått ned med flere tusen.

– 43 prosent av det totale kaffesalget på studentkafeene skjer nå med miljøkoppen. Det er enormt mye på så kort tid og betyr at på tre uker har vi solgt i alt 19 esker, hver eske utgjør cirka 450 færre engangskopper. Det utgjør nesten 8.000 engangskopper, sier kommunikasjonssjef Isabell Bjørkli Larsen i Norges arktiske studentsamskipnad.

Avdelingsleder for studentkafeene, Bård Nordtømme, er også glad for at de miljøvennlige kaffetilbudet har blitt tatt så godt imot.

– Vi er kjempefornøyde med at vi kan spare miljøet. Vi slipper transport av engangskopper. Studentene er miljøbevisste og vi får stadig spørsmål om plast og emballasje, sier Nordtømme.

Halv million engangskopper

At studentene ved UiT er kaffetørste, er det ingen tvil om. Samskipnaden regnet ut at det drikkes så mye kaffe at utgjør nesten en halv million engangskopper i løpet av et helt år.

– Det er altfor mye. Det forurenser en hel del, og derfor ønsket vi å gjøre noe med problemet, sa styreleder i samskipnaden, Johannes Utvåg til iTromsø i august.

For å få ned forbruket av engangsemballasje lanserte samskipnaden derfor miljøkoppen ved semesterstart i høst.

Mens en liten pappkopp kaffe koster 13 kroner og stor 18 kroner, er prisen for Miljøkoppen inkludert svart kaffe 30 kroner. Deretter er prisen per kaffekopp med miljøkoppen ti kroner, altså tre kroner spart per kopp kaffe.

– Miljøkoppen har slått helt enormt an og dette er noe studentene virkelig har lyst til å være med på, sier Larsen.

Flest miljøkopper

Bård Nordtømme håper at kaffesalget i miljøkopper snart overgår salget i engangskopper.

– Det blir nok ikke helt slutt på engangskopper, og mye emballasje blir mer miljøvennlig, så ting går fremover. Salget av miljøkopper har gått over all forventning og ny forsyning er på vei, sier han.