Foreldreopprør mot lite barnevennlig sentrum – krever nye lekeplasser

Byens småbarnsforeldre er møkk lei av at ingenting blir gjort i sentrum for de minste barna. Nå har de startet underskriftskampanje for å få nye lekeplasser.

UNDERSKRIFTSKAMPANJE: Denne gjengen, med Siril Alm (til venstre) i tet har startet underskriftskampanje for å få en ordentlig lekeplass til sentrum. Alle foto: Miriam Leiros 

nyheter

Det finnes kun en eneste lekeplass i sentrum. Den er på Strandtorget. Og nå i september er det nøyaktig 10 år siden lekeplassen sto ferdig. Siden den gang har lite skjedd for å tilrettelegge for barn i sentrum. Det har småbarnsmor Siril Alm sett seg lei på. Hun mener lekeplassen på Strandtorget er både farlig for små barn og lite egnet til noe mer enn dekorasjon. Hun etterlyser et bedre tilbud fordi hun lenge har sett behovet for et mer barnevennlig sentrum.

– Det er magert med lekeplasser i Tromsø sentrum. Vi var på ferie i sommer i flere storbyer. Der hadde de fantastiske lekeplasser og tilbud til barna, det burde vi klare her i Tromsø og, forteller hun.

Alm har nå startet et foreldreopprør. Med en egen Facebook-side som heter «Ny lekeplass i Tromsø sentrum» og en underskriftskampanje på Minsak.no er engasjementet for en ny lekeplass stort. Foreløpig har hun fått 111 av 300 underskrifter, som er antallet hun trenger for å få saken opp til behandling i kommunestyret.

FARLIG: Mamma Siril Alm mener lekeplassen på Strandtorget er fin å se på, men farlig å bruke. Her hjelper hun datteren Julianne (2) ned sklia. 

– Skjer ikke med et trylleslag

Da iTromsø møtte Alm på Strandtorget hadde hun også med seg venninnene Vanja Brox og Vibeke Lund Pettersen, og deres døtre.

– Det er veldig bra at Siril engasjerer seg i dette. Selv har jeg egentlig ikke tenkt så mye over det, fordi jeg aldri er i sentrum. Men jeg er jo ikke i sentrum fordi det ikke er noe for ungene her, sier Pettersen.

Lekeplassen på Strandtorget er småbarnsmødrene lite imponert over og de mener den rett og slett ikke egner seg til små barn.

– Det ser ut som de har lagt mer vekt på det estetiske enn det funksjonelle med denne lekeplassen. For eksempel sklia, den kan ikke brukes av små barn. Det er faktisk ingen av apparatene på lekeplassen som kan brukes uten at vi passer på barna, sier Alm.

FORT LEI: Foreldrene forteller at ungene fort blir lei av de få lekeapparatene på lekeplassen. Amira Amar Brox (1) vil heller ha en sandkasse å leke i. 

Hun skulle ønske det var lagt bedre til rette med en sandkasse, huskestativ og andre apparater som ungene kjenner til.

– Jeg skjønner at det ikke vil skje med et trylleslag, men jeg håper politikerne kan ha oss barnefamilier i bakhodet når de planlegger sentrum.

– Det skjer nok ikke noe nå mens våre barn er små, men kanskje barnebarna våre får en ny lekeplass, legger Brox spøkefullt til.

SENTRUM: Siril Alm tror flere familier ville tatt turen til sentrum hvis det var et bedre tilbud for barna der. Nå drar de heller til Jekta. 

Vil lokke folk til sentrum

Alm mener at en ny og bedre lekeplass vil være bra for livet i sentrum.

– Det klages hele tiden på at det er så dødt her i sentrum, og at alle drar på Jekta, men tilbudet der er jo mye bedre, sier hun.

Daglig leder i Tromsø Sentrum, Trude Ørpetvedt, er enig i at et mangfoldig tilbud til barn og unge i sentrum er viktig.

– Det er klart at en ordentlig lekeplass vil trekke folk til sentrum, men det koster penger å få til. Det er planlagt en innendørs lekeplass allerede, men noe mer enn det kan jeg ikke si.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter