Sametingsvalget:

Søndergaard i valgdrama – foreløpig inne med 11 stemmers margin

Den tromsøbosatte Ap-politikeren og LO-lederen Synnøve Søndergaard kjemper med Frp om det siste mandatet fra Troms-kretsen.

SPENNENDE: Få stemmer skiller Synnøve Søndergaard (Ap, bildet) og Frps representant Aud Helene Marthinsen i vår stemmekrets. Her fra Arbeiderpartiets valgvake mandag. Foto: Ronald Johansen 

Jeg regner med at velgerne heller vil ha en folkevalgt som støtter Sametingets arbeid enn noen som vil legge de ned.

Synnøve Søndergaard, sametingskandidat (Ap)
nyheter

Ved forrige sametingsvalg tok det to uker å telle opp alle stemmene. Ved årets valg tar det også tid. I skrivende stund er rundt 70 prosent av stemmene i Gáisi valgkrets talt opp, mens nærmere 90 prosent av stemmene totalt er talt.

– Jeg registrerer at det står på cirka 11 stemmer mellom meg og Frps kandidat, skriver Søndergaard i en tekstmelding til iTromsø.

LES OGSÅ: Sametingskandidat mener alle samer bør få borgerlønn

Kjemper mot Kåfjord-kandidat

Søndergaard har en lang politisk karriere bak seg, blant annet har hun vært fylkesråd for samferdsel og fylkesråd for kultur i Troms. Hun er nåværende distriktssekretær i LO.

Frp-kandidaten som hun kjemper mot er Aud Helene Marthinsen fra Kåfjord. Hun er parlamentarisk leder for Frps sametingsgruppe og landsstyremedlem i Frp.

Fremskrittspartiet har i sitt valgprogram at de ønsker å legge ned Sametinget slik det er i dag.

De har foreløpig fått rundt syv prosent av stemmene på landsbasis.

LES OGSÅ: Helga Pedersen trekker seg som presidentkandidat til Sametinget

– Håper på tillit

Søndergaard mener det vil være bedre om hun kommer inn, på bekostning av Frp.

– Jeg regner med at velgerne heller vil ha en folkevalgt som støtter Sametingets arbeid enn noen som vil legge de ned. Jeg har ledet samepolitisk råd, og vært aktiv samepolitiker i Troms for arbeiderpartiet i de siste 15 årenne, sier Søndergaard.

Hun legger også til grunn sitt arbeid som fylkesråd for kultur og samarbeidet hun der hadde med Sametinget.

– Jeg var en pådriver for et nært samarbeid med Sametinget om språk og kulturkunnskap i den videregående skolen, fikk på plass en avtale om bokbussen i Sør-Troms og hadde et uttalt fokus på å gi samarbeidsavtale mellom sametinget og Troms et reelt innhold. Jeg håper på tillit til å fortsette dette arbeidet som folkevalgt på sametinget, sier Søndergaard.