Sametingsvalget:

Søndergaard i valgdrama – foreløpig inne med 11 stemmers margin

Den tromsøbosatte Ap-politikeren og LO-lederen Synnøve Søndergaard kjemper med Frp om det siste mandatet fra Troms-kretsen.

SPENNENDE: Få stemmer skiller Synnøve Søndergaard (Ap, bildet) og Frps representant Aud Helene Marthinsen i vår stemmekrets. Her fra Arbeiderpartiets valgvake mandag. Foto: Ronald Johansen  Foto: s

Jeg regner med at velgerne heller vil ha en folkevalgt som støtter Sametingets arbeid enn noen som vil legge de ned.

Synnøve Søndergaard, sametingskandidat (Ap)
nyheter

Ved forrige sametingsvalg tok det to uker å telle opp alle stemmene. Ved årets valg tar det også tid. I skrivende stund er rundt 70 prosent av stemmene i Gáisi valgkrets talt opp, mens nærmere 90 prosent av stemmene totalt er talt.

– Jeg registrerer at det står på cirka 11 stemmer mellom meg og Frps kandidat, skriver Søndergaard i en tekstmelding til iTromsø.

LES OGSÅ: Sametingskandidat mener alle samer bør få borgerlønn

Kjemper mot Kåfjord-kandidat

Søndergaard har en lang politisk karriere bak seg, blant annet har hun vært fylkesråd for samferdsel og fylkesråd for kultur i Troms. Hun er nåværende distriktssekretær i LO.

Frp-kandidaten som hun kjemper mot er Aud Helene Marthinsen fra Kåfjord. Hun er parlamentarisk leder for Frps sametingsgruppe og landsstyremedlem i Frp.

Fremskrittspartiet har i sitt valgprogram at de ønsker å legge ned Sametinget slik det er i dag.

De har foreløpig fått rundt syv prosent av stemmene på landsbasis.

LES OGSÅ: Helga Pedersen trekker seg som presidentkandidat til Sametinget

– Håper på tillit

Søndergaard mener det vil være bedre om hun kommer inn, på bekostning av Frp.

– Jeg regner med at velgerne heller vil ha en folkevalgt som støtter Sametingets arbeid enn noen som vil legge de ned. Jeg har ledet samepolitisk råd, og vært aktiv samepolitiker i Troms for arbeiderpartiet i de siste 15 årenne, sier Søndergaard.

Hun legger også til grunn sitt arbeid som fylkesråd for kultur og samarbeidet hun der hadde med Sametinget.

– Jeg var en pådriver for et nært samarbeid med Sametinget om språk og kulturkunnskap i den videregående skolen, fikk på plass en avtale om bokbussen i Sør-Troms og hadde et uttalt fokus på å gi samarbeidsavtale mellom sametinget og Troms et reelt innhold. Jeg håper på tillit til å fortsette dette arbeidet som folkevalgt på sametinget, sier Søndergaard.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter