Administrerende direktør i Totalrenovering AS, Vegard Berg Johansen, hilser digitaliseringen velkommen. Han er ikke i tvil om at også private aktører kan redusere kostnadene.

Er fremtiden

Under en presentasjon i rådhuset onsdag formiddag, kom det fram at det digitale verktøyet kan redusere bygge-, drifts- og vedlikeholdskostnader med opp til 20 prosent.

– Da snakker vi om offentlige byggeprosjekt. Men digitale prosesser i planleggingen kan også kutte kostnader for oss og i enkelte tilfeller også forbedre konstruksjoner i nybygg, sier Vegard Berg Johansen.

Også kommunens utbyggingssjef, Øystein Dale, ser positivt på det digitale verktøyet.

Utbyggingssjef Øystein Dale mener et kommunalt samarbeid må til for å kunne hente ut gevinsten ved bruk av det digitale verktøyet.

Kobles tidlig inn

– Ved hjelp av programvare og Virtual Reality-briller vil fremtidige brukere – allerede før prosjektet havner på tegnebrettet – kunne komme med innspill. Disse kan bli viktige i den videre planleggingen og kunne gi store besparelser – både byggemessig og i form av driftskostnader.

Øystein Dale røper at kommunen allerede har etablert et digitaliseringsfond for å møte utviklingen.

Milliardinvesteringer

– I den kommende fireårsperioden skal kommunen investere 3,4 milliarder kroner i ulike byggeprosjekt. Dersom vi kan spare noen få prosent på hvert enkelt anlegg, blir det snakk om enorme summer.

Her presiserer Øystein Dale at det er lettere – og ikke minst billigere – å flytte en strek før byggingen starter enn en betongkonstruksjon underveis i prosessen.

– Det digitale verktøyet gjør at når kommunen skal bygge et sykehjem, vil vi søke råd hos personalet umiddelbart. På den måten vil alle endringer bli utført på et tidspunkt hvor det ikke koster noe.

Vegard Berg Johansen

189 bad endret

Her trekker utbyggingssjefen fram et eksempel fra et helsehus i Alta:

– I sykehjemmet inngår 189 bad. Da pleiere og administrasjonen fikk se hva som var planlagt, ble det konstatert at to pleiere måtte til for å hjelpe brukeren. Ved å foreta små justeringer, ble personalbruken redusert og arbeidsforholdene forbedret.

Og nettopp Alta er kommet langt på dette felt. Leder i Smart Construction Cluster, Tor Arne Bellika, sier at de har samarbeidet med utviklerne i Oulu, Finland og høstet stor økonomisk gevinst.

Må samarbeide

Øystein Dale mener at det digitale verktøyet må i bruk så raskt som mulig.

– Men vi kan ikke jobbe på hvert vårt nes. Her må det samarbeid til for å redusere investeringene.

– Videre må vi bygge opp en ny organisasjon som ser nytten i å jobbe digitalt og som kan hente ut effektene, sier Dale.

Han konstaterer at entreprenørbransjen ikke bare har lovord å komme med i denne sammenhengen.

– Men på sikt er dette veien å gå. Erfaringene fra blant annet Finland viser at kostnadene er kuttet dramatisk.

I formiddag fikk aktører i bygg og anlegg gå igjennom Tromsøbadet ved hjelp av 3D. Interessen var stor.

Bedre løsninger

– Det gjelder ikke minst driftskostnadene. I Tromsø ser vi 40 år fram i tid når et prosjekt skal realiseres. Ved hjelp av det digitale verktøyet og utspill fra brukerne på et tidlig tidspunkt, kan vi effektivisere driften betydelig. Besparelsene kan brukes på andre, kommunale oppgaver, sier Øystein Dale og legger til at digitaliseringen også kan brukes ved bygging av infrastruktur.