Smakfestivalen

Vil oppdra tromsøfolk i hva som passer til øl: - Kan bli kjempekrasj

Tirsdag og onsdag i neste uke inviteres Tromsøs befolkning til å bli kjent med nordnorsk kvalitetsøl – og mat som passer til drikken.

LOKALT VÅTT OG TØRT: Siri Hamnvik fra Bivrost, Mona Hassfjord fra Smakfestivalen, Kristin Ballovare fra Mack, Michael Wold fra Sånn, Martin Søbstad Amundsen fra Graff bryggeri, Rune Harper fra Charlys restaurant og Christian Sæther Riksheim fra Bryggeri 13 inviterer til "Humler og Bier". 

nyheter

Tirsdag kicker den kulinariske Smak-festivalen i gang i sentrum for femte gang. Det pulserende hjertet i den nordnorske matfestivalen vil være den store lavvoen som skal stå på Stortorget.

Lokalt øl og lokal mat

Her skal tromsøpublikum kunne nyte godt at både lokal mat og ikke minst lokalt drikke.

Et av de første arrangementene på festivalen vil være "Humler og bier".

– Vi snur perspektivet litt på hodet og fokuserer på drikke istedenfor på mat i første rekke. Vi vil lære folk hvilken mat som passer til øl, ikke tvert om, sier Mona Hassfjord, prosjektleder for Smakfestivalen.

Seks nordnorske

Seks nordnorske mikrobryggerier vil bli presentert for publikum som vil kunne få smaksprøver fra sortimentet til Graff bryggeri, Bryggeri 13 og Macks Mikrobryggeri fra Tromsø, Harstad mikrobryggeri, Senja Håndbryggeri og Bodin mikrobryggeri fra Bodø.

– Vi har ønsket å ha fokus på vårt lokale øl. Hvorfor skal vi drikke øl som har reist tusenvis av kilometer når øl smaker best når det er ferskt, spør Michael Wold på Cafe Sånn – som er arrangør av "Humler og Bier".

Bonger og foredrag

I lavvoen på Stortorget vil folk få kjøpe bonger som de kan bruke til å teste de forskjellige ølsortene – eller til å spise noen av smårettene som Rune Harper fra Charlys restaurant skal lage.

– Det er mat som vil passe godt til øl, forteller han.

På tirsdagen vil alle som kommer også få treffe øl-sommelier Hege Ramseng fra Bryggeriforeningen som vil holde foredrag.

– Hun vil fortelle om nye trender innenfor ølbrygging, ta for seg temaet damer og øl – samt snakke om øl og mat, forteller Kristin Ballovare i Mack.

Øl, vin og brennevin

Onsdag vil også ølet fra de nordnorske bryggeriene være med – men da vil også en vinimportør, samt destilleriet Bivrost være med i presentasjonen.

Ifølge Michael Wold er arrangementene ikke forbeholdt vinsnobber og ølhunder.

– Folk tror at man må være kjempeekspert på øl for å delta, men det må man ikke. Når du er her så kan du finne noe du liker selv, sier han.

Kompetanse

Det samme sier Mona Hassfjord.

– Vi har tatt arrangementet med i Smakfestivalen fordi vi ønsker å lære folk om hvilken mat og drikke som passer sammen – for det kan bli kjempekrasj, sier hun.