Arrangørene av eventet "Humler og bier" hadde lagt lista høyt da de inviterte byens befolkning til faglig og kulinarisk påfyll i det store Smak-teltet på Stortorget.

I løpet av tirsdagskvelden fikk besøkerne smake det aller beste de seks fremste nordnorske bryggeriene hadde å tilby – samtidig som de fikk faglig påfyll fra Hege Ramseng fra Bryggeriforeningen.

Vidt spekter av øltyper

– Det som preger ølbransjen akkurat nå er at det er et veldig vidt spekter av typer.

– Da ølbølgen slo innover oss handlet det veldig mye om humlesterke IPA – nå spenner sortimentet fra surøl til norske, tradisjonelle gårdsøl krydret med norske urter og frukt, forteller Ramseng.

Ølbølgen er ikke over

Brygger Marius Graff er en av representantene for de nordnorske bryggeriene.

Han sier at ølbølgen som alle snakker om ikke viser noen tegn til å stagnere. Han tror at den enorme interessen for godt øl er kommet for å bli – og at det tyder på et endret forbruksmønster hos folk flest.

– Interessen bare vokser og vokser – og om man skal se til USA så har bølgen vart i 40 år, sier han.

Nord-Norge startet sent

At seks høyklasse ølbryggerier fra Nord-Norge samles under ett tak er noe Hege Ramseng er veldig fornøyd med.

– Nord-Norge har vært noen år etter resten av landet, men når landsdelen nå kommer – så kommer det på ordentlig, sier hun.

Et av bryggeriene fra nord som er til stede er Bådin. Andreas Myrvold sier at interessen for håndverksøl er svært stor.

– Folk flest har oppdaget at øl er mer enn bare pils. Nå vil man ha øl som passer til forskjellige typer mat og anledninger, sier han.

Vil gjerne teste nye produkter

Torstein Unstad har sansen for Bådins produkter.

– Jeg har smakt en av typene tidligere, og er veldig nysgjerrig på andre typer øl som de produserer, sier han.

Karoline Skjæret er på besøk i Tromsø fra Oslo, og passer på og besøke ølteltet på Stortorget.

– Jeg vil passe på å smake nordnorsk øl og nordnorsk mat når jeg er her. Jeg er generelt sett interessert i øl, og tester gjerne forskjellige sorter når jeg er ute, forteller hun.

Interessert i kombinasjon

Venninnene Eirin Blikfeldt, Janne Skogli og Hege Baardsen lar seg også lokke av de forskjellige ølsortene som serveres.

– Det er utrolig mange sorters øl å få kjøpt nå for tiden. Man ser dem i butikken, men her får man testet de forskjellige typene, det liker jeg, sier Skogli.

De tre venninnene sier at de er blitt mer interessert i å kombinere mat med øl – noe som tidligere var forbeholdt vin.

– Tidligere har vi ikke tenkt på at man kan kombinere øl og mat på en slik måte, sier Blikfeldt.

Medlemsvekst i foreningen

Hege Ramseng sier at folks interesse for ulike typer øl har ført til en eksplosjon av bryggerier – og ikke bare typer av øl.

– Det er langt flere bryggerier i dag enn for bare ti år siden.

– Vi hadde 11 medlemmer i bryggeriforeningen i 2009 – i dag er vi 134, sier Ramseng.