Tellefeil førte til at Ap fikk for mange stemmer i Tromsø

Da fylkesvalgstyret gikk gjennom stemmesedlene fra Tromsø kommune, oppdaget de en større feil.

OPPDAGET FEIL: Fylkesvalgsstyret oppdaget en større feil i opptellingen fra Tromsø kommune da de i forrige uke gikk gjennom alle stemmesedlene fra Troms. Foto: Trond Tomassen  Foto: Trond Tomassen

nyheter

I forrige uke gikk de valgansvarlige i Troms fylkeskommune gjennom samtlige stemmesedler fra kommunene i fylket for å dobbeltsjekke resultatene. Da ble det oppdaget en større feil i stemmesedlene fra Tromsø.

– I år er det foretatt tre tellinger. Først en manuell opptelling i valgkretsen, deretter registreres stemmene elektronisk av kommunenes valgansvarlige, for så å sendes til oss for sjekk, forteller leder av fylkesvalgstyret, Torbjørn Bongo.

I 99,9 prosent av alle tilfellene, stemmer opptellingene overens.

– Men i år ble det oppdaget en større feil i Tromsø. I Kvaløysletta valgkrets hadde Arbeiderpartiet fått 133 stemmer for mye. Vi justerte det ned, sier Bongo.

Har redegjort for feilen

Ifølge valgstyrelederen stemte den manuelle opptellingen fra kretsen med fylkes opptelling.

– Det har altså skjedd en feil på kommunenivå, forklarer han.

Den elektroniske opptellingen i kommunen viste 656 stemmer til Ap i kretsen, mens både den manuelle opptellingen og fylkes opptelling viste 523 stemmer.

– Vi har fått ei plausibel forklaring fra kommunen på hva som har skjedd. Det forholdsvis store avviket skyldes sannsynligvis en operatørfeil i det elektroniske systemet, sier han.

– Menneskelig feil

Det bekrefter valgansvarlig i Tromsø kommune, Marlene Uvsløkk.

– En menneskelig feil førte til at 133 Ap-stemmer rett og slett ble feilregistrert, sier hun.

Kommunen har redegjort for feilen overfor fylkesvalgstyret i en e-post.

Ifølge Uvsløkk ble det også reist spørsmål ved opptellingen fra Kvaløysletta under kommunens kontrolltelling.

– Det ble konkludert med at det kanskje var gjort en feil under skanningen av stemmesedler og duplikatkontrollen, sier hun.

Avviket i antall stemmer får ingen konsekvenser for valget.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter