Magnus (21) aksjonerte mot gruvedrift – i dag må han møte i retten

21-åringen fra Tromsø må i dag møte i Sogn og Fjordane tingrett etter en Natur og Ungdom-aksjon i fjor vinter.

AKSJON: Her aksjonerer Magnus Storvoll Strømseth fra Tromsø på Engebøfjellet i Sogn og Fjordane sammen med Ane Margrete Uglevik fra Tana. Foto: privat.  Foto: Privat

nyheter

I februar i fjor lenket Magnus Storvoll Strømseth og tre andre seg sammen på en borerigg på Engebøfjellet i Sogn og Fjordane for å hindre Nordic Mining i å drive prøveboring.

– Den planlagte gruva skal dumpe avfall i Førdefjorden som er en av de reneste fjordene i landet, sier Strømseth og fortsetter:

– Jeg så på aksjonen som siste utvei for å stoppe dette prosjektet. Vi har i mange år jobbet innenfor lovens ramme ved å klage på vedtak og informere folk.

Satt på glattcelle

Strømseth er 2. nestleder i Natur og Ungdom. I tre uker aksjonerte ungdomsorganisasjonen.

– Vi var rundt 80 aksjonister som ble arrestert, sier Strømseth, som ble hentet av politiet etter fem timer, og satt på glattcelle.

Nekter å betale bota

Han, og andre aksjonister som ble arrestert, ble ilagt en bot på 10.000 kroner hver. Denne har flere av dem, inkludert Strømseth, nektet å betale. Retten har nå lagt ned en påstand om 12.000 kroner i bot.

– Jeg har ikke betalt bota fordi jeg mener jeg handlet etter nødrettsprinsippet. Den handlinga jeg gjorde førte til mindre skade enn prosjektet jeg prøver å stoppe, sier 2. nestlederen.

Kan bli flere aksjoner

Aksjonen i Førdefjorden var den første av sitt slag Strømseth deltok på. Og uansett hva som blir utfallet av onsdagens rettssak ser han ikke bort fra at det blir flere.

– Vi jobber fortsatt alt vi kan for å hindre dette, og vi går lovens vei der vi har mulighet til det. Men dersom gruva blir startet påbygd kommer jeg til å aksjonere igjen, lover han.

Det er satt av to dager til rettssaken som startet onsdag.