For tredje gang på kort tid er vi blitt gjort oppmerksom på at Tromsø kommune vil legge ned vitale tjenester her på Sjursnes.

For cirka to år siden var det snakk om å flytte ungdomsskoleelevene herfra til Ramfjord skole. Skolen med elever og foreldre, samt lag og foreninger, klarte da å få overbevist skoleadministrasjonen at den flyttingen (nedleggingen) var forhastet.

Da valgkortene kom i begynnelsen av august, hadde vi fått Ramfjord skole som stemmelokale. Etter å ha klaget, fikk vi en telefon om at vi kunne forhåndsstemme på Sjursnes Bo og Servicesentret mellom klokken 13.00 og 18.00, den 18. august. Det er vel og bra at vi får mulighet til å avgi våre stemmer her. Men det å måtte stemme en måned før selve valgdagen virker som en nødløsning. Valgkampen etterpå kunne ikke påvirke vår stemmegivning og noe av høytideligheten ble borte.

I avisa iTromsø, 30. august, kan vi se at Lakselvbukt og omegn pensjonistforening ytrer seg om at institusjonsplassene på bo- og servicesentrene både i Lakselvbukt og på Sjursnes, fire og tre plasser, er foreslått å lagt ned, og brukerne skal til Otium. Også vi i Sjursnes og omegn pensjonistforening reagerer sterkt på dette. Her på Sjursnes er det faktisk mangel på korttidsplasser/avlastningsplasser, spesielt i sommerhalvåret når de pårørende trenger ferie. Vi mener at bemanningen her bør økes, ikke reduseres.

De fleste av medlemmene våre er over 70 år og er potensielle brukere av slike plasser. Vi ønsker slett ikke å bli sendt bort fra bygda. Vi som har bodd her på Sjursnes store deler av livet, vil fortsatt bo her når vi blir svake og trenger hjelp. Det er her vi trives og føler oss trygge. Det er her vi er heime. Ved flytting ut av bygda, er vi også redde for mindre besøk fra de pårørende. Dessuten kan vi ikke forstå at det blir så mye billigere for kommunen å frakte oss til sentrum. Og hvordan blir det med hjemmetjenesten her? Skal alt flyttes til sentrum?

Ved nedlegging av boplassene på sentrene vil vi miste arbeidsplasser, i hovedsak kvinnelige arbeidsplasser. Kvinnelige arbeidsplasser er viktig for at det skal bo familiefolk her. Dette var også noe kommunen selv poengterte og argumenterte for da disse bo og servicesentrene ble etablert. «Nå skal kvinnene få arbeide i heimbygda», var parolen den gang.

I likhet med Lakselvbukt, har vi på Sjursnes et bo og servicesenter som fungerer og hvor beboerne trives. Også de som bor i leilighetene bruker hovedbygget som samlingsplass. Det at sentret er bemannet, gjør det trygt og trivelig også for dem. Og vi i pensjonistforeningen har våre møter der. Noen ganger er her konserter og annen underholdning for hele bygda.

Her i bygda har vi fortsatt noen som driver med jordbruk, noen som fisker, noen driver anleggsvirksomhet og annen servicevirksomhet. Vi har en butikk hvor innehaverne virkelig står på og gjør hva de kan for at vi skal trives. For eksempel: Hver høst arrangerer de grillfest for alle kunder. Før jul serverer de julegrøt. Og de lodder ut varekurver ved alle høytider. Ved OL og VM serverer de kaffe og kaker for hver medalje til Norge. Det er stadig noe som blir markert ved servering der. Og de er alltid svært hjelpsomme og hyggelige.

Vi er redde for at dersom kommunen fortsetter nedlegging, utflytting og avfolkning, vil det etter hvert bli vanskelig både å drive butikk og annen virksomhet her. Bygda vil dø.

Så kjære kommune, sett på bremsene i iveren med å fjerne viktige funksjoner her. La oss få beholde disse 3 institusjonsplassene. La oss få beholde sentret og skolen. La oss få fortsette å få bo i denne vakre bygda. Hjelp til, slik at det fortsatt blir trygt og trivelig å bo på Sjursnes.