Tidligere Nordlys-redaktør kalte faktasjekkere «inn på teppet» i valgkampen

Hans Kristian Amundsen, tidligere Nordlys-redaktør og nå sekretariatsleder i Arbeiderpartiet, kalte faktasjekk-redaktører inn på teppet under valgkampen.

FAKTA-KRITIKK: Sekretariatsleder i Arbeiderpartiet Hans Kristian Amundsen var uenig med faktasjekkere og kalte dem inn til møte.  Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

nyheter

Ifølge VG skal flere av avisens kilder ha bekreftet et møte mellom Amundsen og Faktisk.no-redaktør og Eva Midttun Leira som er redaksjonssjef i NRK.

– Det var en spesiell seanse. Jeg opplevde det som et forsøk på å påvirke jobben vi gjorde. Det er helt klart, sier Faktisk.no-redaktør Kristoffer Egeberg, til VG.

Uenige om faktasjekk

Seansen fant sted 10. august på arbeiderpartiets møterom «Gerhardsen» på Youngstorget i Oslo.

Temaet skal blant annet ha vært faktasjekk rundt statsministerkandidat Jonas Gahr Støre påstand om at antall helseforsikringer hadde økt betydelig under den blå regjeringen.

Faktisk.no valgte å publisere saken, mens NRKs program «Detektor» valgte å droppe saken.

Overrasket

– Jeg trodde vi ble invitert på en uformell kaffe, men opplevde at det heller var som å bli kalt inn på teppet, hvor vi på en brysk måte ble bedt om å forklare oss. Vi har blitt skjelt ut etter noter på telefon av rådgivere og politikere flere ganger, men denne seansen skiller seg ut, sier Egeberg til VG.

NRKs redaksjonssjef hadde følgende å si til avisen om møtet som fant sted under valgkampen:

– Vi har jevnlig møter med partier og andre vi driver kritisk og undersøkende journalistikk mot. Jeg er godt vant til å håndtere forsøk på påvirkning fra voksne menn. Vi tar våre journalistiske vurderinger uavhengig av det, sier Leira.

Amundsen: – Hensikten var å påvirke

I en E-post til VG forklarer Amundsen møtet med blant annet med bakgrunn i et ønske om å uttrykke Arbeiderpartiets syn på den aktuelle faktasjekken.

Dessuten mener han at hensikten med møtet var å påvirke redaksjonene.

«Selvsagt var hensikten å påvirke redaksjonen gjennom å legge fram vårt syn på saken. Vi hadde tidligere i valgkampen en tilsvarende dialog med NRK. I begge møtene understreket jeg at vi deler faktasjekkens intensjon, en åpen og faktabasert offentlig samtale. Samtidig påpekte jeg at det etter hvert tok veldig mye tid på å svare på henvendelsene, noe NRK i det første møte viste forståelse for» skriver Amundsen til VG.