Klokka 22.02 begynner offisielt vinteren

I kveld beveger solen seg inn i den sydlige delen av himmelen, og dermed innledes vinterhalvåret, astronomisk sett.

Høstdagene blir raskt kortere og kjøligere når vi har passert høstjevndøgn.  Foto: Anne Mette Sannes

nyheter

I dag er det høstjevndøgn og dag og natt er like lange over hele jordkloden. Nå begynner også dagene å bli merkbart kortere og kaldere.

- Over hele kloden er det fredag tolv timer fra soloppgang til solnedgang, det vil si at dag og natt er like lange over hele jorden, noe som inntrer to ganger i året, nemlig ved vårjevndøgn og høstjevndøgn. På disse to dagene står Solen rett over ekvator, og bare på jevndøgnene kan en person som står ved ekvator, se solen passere rett over hodet (i senit) midt på dagen, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard fra Astroevents.

På Nordpolen forsvinner solen under horisonten etter å ha vært oppe i et halvt år, og kommer først til syne igjen om 6 måneder – ved vårjevndøgn. På Sydpolen skjer akkurat det motsatte: Solen kommer til syne og holder seg over horisonten i et halvt år for så å gå ned igjen ved vårjevndøgn.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter