Spørsmålet står sentralt når Mediehuset iTromsø og Nordnorsk Design- og Arkitektursenter (NODA) torsdag inviterer til byutviklingskveld på The Edge. Da står «Smart Cities»-tematikken på programmet.

Smartere by

– Ved hjelp av spennende foredrag fra sentrale aktører og en påfølgende debatt, skal vi prøve å finne ut hvordan vi kan gjøre Tromsø til en smartere by å leve og bo i – både med tanke på infrastruktur, design og helse, sier Marianne Lein Moe og Michele Widerøe.

Tidligere har iTromsø hatt tre arrangement hvor byutvikling har vært tema.

Ser fremover

– Denne gang ser vi fremover. For skal Tromsø henge med i utviklingen, må det tenkes fremtidsrettet og nytt.

Moe og Widerøe understreker at byutviklingskvelden ikke er en konferanse for fagfolk, men et arrangement for alle.

– På den måten håper vi på flere, spennende innspill – også fra mannen i gata.

Visuell kontakt

Tromsø-jenta Maja Terning driver med rådgivning innen forretningsutvikling i arktiske områder. Til daglig holder hun til i Oulu i Finland.

– Jeg skal innom spesifikke teknologier og belyse hvordan disse kan gjøre hverdagen enklere for deg og meg – både hjemme og eksempelvis innen helsesektoren. Det siste er spesielt interessant fordi kontakten mellom pasient og lege i fremtiden vil foregå visuelt. Og hva eldre angår, vil roboter inngå for å gjøre hverdagen for disse mer aktive.

Terning vil også snakke om hvordan nye bygninger skal tilpasses enda bedre. I en slik prosess skal brukerne kobles inn før ting havner på tegnebrettet.

Det øvrige programmet

I tillegg skal Kim Daniel Arthur ta for seg temaet: «Hva er en smart by?».

Anita Andreassen, prosjektleder for Nordic Business Support og administrativ leder i Bedriftskompetanse, tar for seg «Smart construction cluster Tromsø», mens Fredrik Matheson og Morten Skandfer skal belyse henholdsvis digitalisering for en bedre fremtid og hva slags smarte grep kan gjøres i Tromsø og omegn.