– Er Tromsø en smart by på overflaten? Svaret er nei

Det sa konferansier Ron Røstad fra scenen under byutviklingskvelden, og rettet samtidig skyts mot forfallet på Alfheim svømmehall og dårlig byplanlegging.

SMART BY? En av foredragsholderne, Fredrik Matheson, snakket om digitalisering for en bedre fremtid. FOTO: TROND TOMASSEN 

nyheter

Mange hadde torsdag kveld funnet veien til The Edge for å høre på en rekke foredragsholdere snakke om byutvikling.

Tema for arrangementet, som ble arrangert av iTromsø i samarbeid med NODA, var «smart cities», der man presenterte og senere diskuterte hvordan man kan gjøre Tromsø til en smartere by å leve og bo i med tanke på infrastruktur, design og helse.

En rekke løsninger, ideer, tanker og erfaringer fra andre byer ble presentert, og de fremmøtte fikk høre hvordan Tromsø kan benytte seg av de muligheten som finnes der ute. For er egentlig Tromsø en smart by?

Les også: Slik vil de gjøre Tromsø til en «smart by»

Gjorde narr av Alfheim

Røstad, som også er en byutviklingsentusiast, kom med flere vittige poeng i løpet av kvelden, som at byen faktisk har forbedringspotensial. Utenfor Jekta er det for eksempel laget gangveier som går på hver sin side av en gressplen, men som da blir en omvei. Folk ønsker å gå korteste vei, noe som har resultert i en sti over plenen. Bildet med de asfalterte gangveien fremsto som alt annet enn smart da.

Røstad henviste også til flere ting som «bare har blitt sånn» i byen, som det moderne glasshuset som ligger ved siden av et av de gamle husene vis-à-vis Nerstranda.

Les også: Vil innføre makshøyde på hus i sentrum

– Er Tromsø en smart by på overflaten? Svaret er nei. Men Tromsø er kanskje smart casual. Som husene ved Nerstranda. For det er mye i Tromsø som bare har blitt sånn, uten at vi har tenkt så mye over det, sier Røstad og viste et bilde av Alfheim svømmehall.

– Dette er for eksempel et godt bilde på en arkitektur som er smart, men et kommunalt vedlikehold som er litt mer casual, sier han til latter fra salen.

Oppfordrer til samarbeid

I løpet av kvelden ble det også fokusert på teknologi som kan gjøre byer smartere. Spesielt ble det snakket en del om helseteknologi, som man blant annet har kommet langt med i Finland.

– Der brukes teknologi som gjør at man kan diagnostisere seg selv hjemme. Det viste seg at i 50 prosent av tilfellene foreldre hadde mistanke om at barnet hadde ørebetennelse, så stemte det ikke. Da har man spart seg en tur til legen, og legen slipper å ta imot pasienter som egentlig ikke er syke, sier Røstad til iTromsø etter arrangementet.

Les også: Nå må politikerne vurdere ny lekeplass i sentrum

Han sa seg fornøyd med både oppmøte og foredragene, og at man i diskusjonen på slutten av kvelden konkluderte med at de store arbeidsplassene i byen, som kommunen, UNN og UiT burde samarbeide mest mulig.

– For det er de som sitter på muligheten til å gjøre Tromsø til en smartere by, sier Røstad.