Lærere iTromsø har snakket med – som ønsker å være anonyme – bekrefter at jobbtelefonen blir liggende. Årsaken er at det er upraktisk å drasse rundt på to mobiler. Dessuten er den tekniske kvaliteten dårlig – blant annet batterikapasiteten.

50/50-bruk

– Hos oss er bruken 50/50. De som kun benytter sin private mobil, begrunner det med at det er tungvint og upraktisk å holde styr på to telefoner, sier rektor ved Sommerlyst skole, Maria Holst.

Hun mener at lærerstaben burde fått et valg før ordningen ble innført. De som ønsket å bruke sin private telefon, kunne fått en kompensasjon over lønnsslippen.

halvparten brukes: Sommerlyst-rektor, Maria Holst, tror halvparten av mobilene er i bruk på skolen.

Frode Seipäjärvi var en av flere i kommunen som iverksatte ordningen. Han sier at det ble kjøpt inn rundt 900-1.000 telefoner til en pris på tusenlappen for hver.

– Disse mobilene skulle erstatte bordtelefonen som kommunen faser ut i tur og orden. Hvordan bruken er, har jeg ingen oversikt over, sier Seipäjärvi.

Burde vært rådført

Byens lærere er av den oppfatning at kommunen burde ha rådført seg med skolene eller utdanningsforbundet før de gikk til anskaffelse av mobilene.

– Vi snakker om en millioninvestering som minst kunne vært halvert. I en tid da det knapt nok er penger til blyanter og viskelær, er pengebruken uheldig, er tilbakemeldingen iTromsø får fra lærerne.

Faglærer på Prestvannet skole, Siril Lilleby, har et inntrykk av at de kommunale mobilene brukes jevnlig.

– I all informasjon skolen sender ut til blant andre foreldre, blir lærernes jobbnummer opplyst. Men om noen ringer på privatnummeret, er det likevel i orden.

Avhengig av bruk

Konstituert rektor på Tromstun skole, Sturla Vik, sier at ledelsen er avhengig av at lærerstaben bruker de kommunale mobilene.

– Men vi er fortsatt i en oppstartsfase. Derfor tror jeg det vil ta litt mer tid før alle tar i bruk telefonene som er tildelt.

Flere rektorer opplyser at den kommunale løsningen er viktig for å øke tilgjengeligheten. Det blir bekreftet av lærerne selv. Problemet er bare at mange lar telefonen ligge på jobb etter arbeidstidens slutt. Og da holder ikke argumentasjonen til skoleledelsen.

kvalitetsforingelse: Ifølge medlemmene utgjør jobbtelefonene en kvalitetsforereingelse, sier Rune Bakkejord i utdanningsforbundet.

Et problem

Leder i Utdanningsforbundet lokalt, Rune Bakkejord, sier at de har fått henvendelser fra medlemmer som har klaget på telefonordningen:

– Medlemmene mener de har fått en kvalitetsforringelse som følge av et generelt dårlig produkt, et uvant operativsystem og at de til enhver tid må ha med seg dobbelt sett med telefoner. Da blir ikke bruken som forventet.

– Dette er noe som så langt ikke er tatt opp med kommunen, men som kanskje bør gjøres, sier Rune Bakkejord.