Kommentaren

«Alle skjønner da at TIL trenger et nytt stadion»

Akkurat da publikumskrisen var på det verste og vi for alvor stirrer nedrykkspøkelset inn i hvitøyet, fant Morten Gamst Pedersen tiden moden for å begynne å snakke om nytt stadionanlegg.
nyheter

Sist gang man diskuterte en innendørs fotballarena i Tromsø, var i 2010. Kongstanken da var at badeanlegg skulle inkluderes i det såkalte «Gullegget». I disse dager realiseres badeanlegget på Templarheimen, mens en fotballhall fortsatt er i det blå.

Selv om dagens situasjon kanskje ikke tilsier at noe slikt er prekært, har TIL-spilleren startet en viktig debatt om hva klubben bør være om 20–30 år, og ikke minst hvor: «Vi er i et klima der det ikke er helt optimalt å spille utendørs hele sesongen.

Min tanke er å bygge en innendørsarena. Vi har heller ikke innendørsforhold som er gode nok per i dag. Skarphallen holder knapt nok 2.-divisjonsstandard», uttalte Gamsten i et intervju med iTromsø på torsdag.

Onde tunger vil hevde at TIL heller ikke holder mer enn 2. divisjonsstandard om dagen, men uten at det demper vyene. «Drømmen er å ha uttrekkbart tak, slik de for eksempel har på Friends Arena i Stockholm og Millennium Stadium i Cardiff.

Da kan man lufte og ha det åpent når det er fint vær. Men halvparten av sesongen er det jo «drittvær» her».

Gamst ser for seg at man kan bygge et slikt stadion med plass til 7.000 ved Langnes. Måten han ser for seg å finansiere det hele på, er ved å bygge boliger på resten av Alfheim også.

Styreleder i Alfheim stadion II, Jarle Heitmann, bekrefter at tomteverdien er på mange hundre millioner kroner. Alfheim eies per i dag av to selskaper. Alfheim stadion II AS eier størstedelen, inkludert den nye vesttribunen og selve matta. Trond Mohn eier Idrettsbygget og losjene.

Tromsø kommune er med 51 prosent største eier i Alfheim stadion II AS, og styreleder Jarle Heitmann er derfor en viktig stemme når det gjelder stadionfremtiden.

Vår tidligere landslagstrener Per Høgmo var sterkt engasjert da innendørsarenaen «Gullegget» i Tromsdalen var en stor snakkis i 2010. Han er enig med Gamst Pedersens tanker om nytt stadion med tak.

«Debatten som Morten åpner opp for handler vel så mye om hvilken rolle TIL skal spille nasjonalt og internasjonalt i fremtiden. TIL er en av de sterkeste merkevarene i nord, samt nasjonalt, når de har spilt i Europa.

I den sammenheng er et viktig spørsmål å stille hva som skal til for å sette Tromsø og TIL på kartet i enda sterkere grad i fremtiden, og hvor man ønsker å legge lista», sa Høgmo i et intervju med iTromsø fredag.

Høgmo mener TIL bør la seg inspirere av Østersund, som nå gjør det bra i Europa League, og viser også til at Djurgården doblet tilskuertallet da de flyttet fra utendørsarenaen Stockholm stadion til innendørsarenaen Tele2 Arena, som også har uttrekkbart tak.

I Sverige har man kanskje lykkes, men Stabæks store stadionprosjekt, Telenor Arena, burde være en påminnelse om at det er mulig å tenke for stort også.

Klubben spiller nå på det råtne Nadderudanlegget igjen, mens Norges beste baneanlegg under tak står ubrukt, fordi ingen har råd til å bruke det. Med unntak av popstjerner som Madonna, Jay-Z og AC/DC, selvsagt

Vålerenga balanserer for øvrig også på konkursens rand, etter å ha bygd nytt stadion på Valle. Dette til tross for at de fikk tomten for én krone av kommunen, noe som i seg selv er en skandale.

Men hva gjør vel en konkurs fra eller til, bare man slipper å sitte sammenklemt på Ullevaal? I England bygger man nytt stadion utelukkende fordi klubben har vokst og fått for mange tilskuere til å huse alle som vil inn.

I Norge finner man ut at man skal bygge et mindre stadion i tillegg til det man har, slik at det ikke virker så glissent.

Disse triste påminnelsene til tross – vi ser positivt på de nye tankene til Morten Gamst Pedersen. Nå får han bare sørge for å holde TIL i toppserien, slik at arenaen ikke blir offer for OBOS-regler hva størrelsen angår.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter