«Nye» lysekroner i Ishavskatedralen

Lysekronene i Tromsdalen kirke har fått en oppgradering.

OPPLYST: Fra venstre: Menighetsrådsleder Kristoffer Kanestrøm, sokneprest May Line Angell, menighetsrådsmedlem Jan Magnus Henriksen og kirketjener Mogens Olsen. Nyrenoverte lysekroner i bakgrunnen.  

nyheter

Menighetsrådsleder Kristoffer Kanestrøm forteller at lysekronene har støvet ned i løpet av de 52 årene de har hengt i kirken. Etter renoveringen fremstår de ifølge Kanestrøm i ny drakt.

– Lysekronene består av 800 krystallstaver som vi har vasket og polert. I tillegg har vi byttet til strømbesparende ledpærer som kan dimmes, sier han.

Sendt til Danmark

Arbeidet med renoveringen startet før sommeren, og lysekronene ble skrudd ned, demontert, og sendt til Danmark for den elektriske oppgraderingen.

– De tre kronene veier 500 Kg hver, så det involverte også mye planlegging med å få de både ned og opp igjen, sier han.

De oppgraderte lysekronene ble hengt opp igjen denne uken, og søndag holdt menigheten en markering med kaffe, kaker og bønn for å innvie den «nye» kirkebelysningen.

– Vi ber om at lysene blir til gagn og glede for alle som bruker kirken, forteller Kanestrøm.

GAVMILD: Tromsø-venn Trond Mohn har donert 600.000 kroner til renoveringen av lysekronene. 

Gave fra Mohn

Prislappen på oppgraderingen ble på 1,2 millioner kroner. Halvparten har kirken fått i gave fra filantrop og Tromsø-venn Trond Mohn, som tidligere er kjent for å ha gitt donasjoner til blant annet TIL og UNN. Resten av beløpet er egenfinansiert av menighetsrådet.

– Det er ikke hver dag man får en gave på 600.000 kroner. Dette er en kjempegave fra Trond Mohn, som vi er utrolig glade for, sier han.