Tromsømann til topps i Forsker Grand Prix

På fire minutter skal forskerne formidle flere års arbeid til publikum og dommere. Det gjorde Torbjørn Øygard Skodvin best av alle.

EN OG TO: Torbjørn Øygard Skodvind (til venstre) og Morten Svendsen Næss tok henholdsvis første- og andreplassen i regionfinalen i Forsker Grand Prix i Tromsø for et par uker siden. I helga gjorde de det samme nasjonalt.   Foto: David Jensen, UiT

nyheter

I det som beskrives som et norgesmesterskap for forskere, hadde UiT to deltakere: Torbjørn Øygard Skodvin og Morten Svendsen Næss. De tok henholdsvis første- og andreplass i regionfinalen som fant sted i Tromsø 20. september.


Torbjørn vant forskernes Grand Prix

Hjerneforsker Torbjørn Øygard Skodvin vant delfinalen i det årlige Forsker Grand Prix som ble arrangert på Hålogaland teater onsdag kveld.


Lørdag kveld gjorde de det samme i den nasjonale «superfinalen».

– Jeg trodde ikke jeg skulle være så nervøs i forkant, men jeg sov ikke så mye den natten for å si det sånn. Det var 3-400 publikummere der, men det var kjempegøy, forteller Skodvin.

iTromsø snakket med den unge forskeren på vei hjem til Tromsø fra arrangementet i Trondheim søndag formiddag.

TUNG POKAL: Her får Torbjørn Øygard Skodvin pokalen sin etter å ha vunnet Forsker Grand Prix lørdag.   Foto: Mathilde Torsøe/UiT

Lagde pappmodell med barna

Skodvin forsker på noe som heter utposninger, noe mange får i blodårene som går til hjernen. Noen gjør ingenting, men dersom de sprekker, kan det føre til livstruende blødninger.

Ifølge Skodvin fins det både snille og slemme utposninger, og det han gjør er å prøve å finne ut hvordan av dem som er de slemme. Og dette formidlet Skodvin ved hjelp av en pappmodell han hadde laget hjemme på kjøkkenet.

Jeg lagde en pappmodell med små ballonger som skulle illustrere disse utposningene. Den lagde jeg hjemme på kjøkkenbordet sammen med barna mine, forteller han.

Og fremføringen har de også fått høre på, sammen med familie, venner og naboer.

Nå er barna mine 2 og 4 år gamle, så det var ikke så mye faglig tilbakemelding å hente fra den kanten, men det å prate med folk som ikke er helsepersonell har virkelig hjulpet.

– Presentasjonen din er så gjennomtenkt, trygg og klar. Det du presenterte i kveld var rett og slett fantastisk, sa dommer Hallvard Holmen til UiT.


Skjeldestad står bak unikt UiT-prosjekt: Har aldri blitt gjort før

I et nytt prosjekt fra helsefakultetet ved UiT, skal medisinstudentene nå presentere sine egne masteroppgaver. Det har aldri vært gjort før.


Verdig vinner

UiTs andre kandidat, Morten Svendsen Næss, driver med molekylær grunnforskning.

Næss brukte Tromsøya som sammenligning i sin presentasjon, og sa dette til UiT etter konkurransen:

– Dette var artig. Det var nok dessverre en verdig vinner. Det blir nok litt forskningsformidling på meg fremover også, sa Næss med et smil etter at vinneren var kåret.

Rektor Anne Husebekk ved UiT var også veldig fornøyd med deltakernes innsats.

– Jeg er utrolig stolt over innsatsen til begge våre studenter som deltok i Forsker Grand Prix. Spesielt gledelig er det at Torbjørn vant, sier hun.

Det er tredje gangen en forsker fra UiT har vunnet Forsker Grand Prix.