Søndag ble huset til Synnøve og familien totalskadd i brann

– Det eneste vi fikk reddet ut var en harddisk

Nå etterforsker politiet om kvinnen som benyttet hårføneren som tok fyr har vært tilstrekkelig aktsom.

UTBRENT: Slik ser huset i Oscar Larsens vei 14 ut to døgn etter at brannen herjet. FOTO: SILJE LØVSTAD THJØMØE 

nyheter

I 2010 flyttet Synnøve og Andreas Kaljord inn i Oscar Larsen vei 14 i Tromsø. I de neste syv årene ble boligen bak Alfheim totalrenovert, og familien vokste til å ha fire små jenter på henholdsvis fire, fem, ni og elleve år.

Søndag formiddag forlot de huset for å dra på fjelltur på Lakstiden ved Brensholmen. I huset hjemme ved Alfheim oppholdt det seg kun en venninne av det tsjekkiske samboerparet som leide leiligheten i sokkeletasjen deres.

Like etter klokken 14 ble nødetatene varslet om brannen. Kort tid før hadde nabo Heidi Svendsen oppdaget at det brant i boligen da en kvinne som snakket engelsk kom løpende ut fra sokkelleiligheten. Det skulle senere vise seg at brannen hadde startet etter en feil i en hårføner.

– Alt er utbrent

Familien Kaljord var nesten på toppen av fjellet da de fikk beskjed om at hjemmet deres var fullstendig overtent.

– Vi fikk helt sjokk og brukte sikkert mye lenger tid på å komme oss ned fra fjellet enn vi vanligvis ville gjort. Du kan jo aldri forberede deg på at huset ditt brenner ned, sier Synnøve Kaljord.

Da familien kom hjem søndag ettermiddag, var brannen slukket, men av hensyn til etterforskning og sikkerhet fikk de ikke gå inn på branntomten.

– Alt er utbrent, og det ser ikke ut til at det er noe igjen med unntak av kanskje gangen og badet. Hele stua og kjøkkenet er borte. Soverommene til jentene er borte og alt vi eide er brent opp. Det eneste vi fikk reddet ut var en harddisk, og der ligger mange av bildene våre. Jeg har ikke turt å åpne den ennå, den ser bare sotet ut, så jeg håper vi kan redde innholdet, sier hun.

Har blitt tilbudt mye hjelp

Familien bor nå hos Synnøves familie i Balsfjord. De har fått klær av en venninne, og da iTromsø snakker med henne tirsdag ettermiddag, er de på vei for å handle nye klær.

– Mange har tilbudt seg å hjelpe fra både fjern og nær. Det setter vi veldig pris på, og det varmer at så mange vil stille opp. Det er helt fantastisk, sier Kaljord gråtkvalt.

Familien var en stund bekymret for katten deres, som de hadde sluppet ut søndag formiddag. Den dukket opp senere samme kveld, og blir tatt vare på av en nabo.

Videre forteller Kaljord at de er i dialog med forsikringsselskapet, men at de avventer politiets etterforskning.

Politistasjonssjef Anita Hermandsen ved Tromsø politistasjon sier at det har vært foretatt kriminaltekniske undersøkelser, men at det ikke foreligger noen konklusjon.

– Litt av utfordringen er at det er brent ganske mye, men ut ifra den informasjonen vi har hittil, tyder det på at brannårsaken er feil i en hårføner. Vi etterforsker videre, og etter hvert vil vi kunne si noe om aktsomhetsgraden i forbindelse med brannen som oppsto i hårføneren, sier Hermandsen.