Filmer laget i Tromsø skal forhindre selvmord

Skuespiller Ketil Høegh er blant aktørene som har bidratt med nye undervisningsfilmer for Vivat selvmordsforebygging. Mandag var det premièrekveld på The Edge.

FILMLANSERING: Produsent Esben Holm (til venstre), her med Ann-Jorid Møller og Johan Lindmark fra VIVAT viste de Tromsø-produserte filmene som skal forhindre selvmord på The Edge mandag kveld.   Foto: Privat

nyheter

Vivat ble startet i 1998, og deres kurs hjelper mennesker å bli mer oppmerksomme på selvmordsfare, samt i stand til å gi førstehjelp. Nå er kursets nye undervisningsfilmer, som er laget i Tromsø, klare.

– Vi lanserer disse filmene for produksjonsmedarbeiderne her på The Edge i kveld. Det er snakk om aktører fra hele landet, deriblant velkjente Tromsø-navn som Ketil Høegh og Jørn-Bjørn Fuller-Gee, sier Vivat-leder Ann-Jorid Møller.

Realistiske scener – med ungdommer

Undervisningsfilmene er produsert i Tromsø av Prosit Production, med Ketil Høegh som både regissør, tekstkonsulent og skuespiller. Vivats veiledere og andre fagpersoner som jobber med selvmordsforebygging i Norge var samlet på hotellet i Tromsø sentrum for lanseringen mandag.

Scenene i de nye undervisningsfilmene representerer situasjoner som kunne vært virkelige, og mange av skuespillerne er ungdommer. Møller omtaler filmene som viktige, med en alvorlig tematikk.

– Hvis selvmordstankene melder seg, er det viktig at man har mennesker med kompetanse og god opplæring innenfor dette feltet i nærheten av seg, sier Vivat-lederen.

Bør kunne psykisk førstehjelp

Vivat selvmordsforebygging er en landsdekkende organisasjon stiftet av Helsedirektoratet, med hovedsete hos Psykisk helse- og rusklinikken ved UNN. Siden 1998 har deres oppdrag bestått av å spre kompetanse om hvordan vi kan bli mer oppmerksomme, fange opp faresignaler og yte førstehjelp til mennesker som tenker på å ta livet sitt, ifølge Møller.

– Våre kurs og filmer er pedagogiske virkemidler. Disse skal vise hvordan man yter ikke bare fysisk, men også psykisk førstehjelp, sier faglig ansvarlig i Vivat, Johan Lindmark.

– Stigma forbundet med selvmord

Lindmark mener selvmord er en vanskelig tematikk i det brede lag av befolkningen.

– Det er et stigma forbundet med selvmord, som gjør at mange er redde for å nærme seg tematikken, mener han.

Kursene er spesielt etterspurte blant skolepersonell, og ansatte ved videregående skoler i Nordland og Troms har vært blant deltakerne.

– Vi ønsker at folk, gjennom økt kunnskap, skal klare å fange opp signaler – og tørre å spørre om selvmordstanker. Vi ønsker også å spre kunnskap om hva du gjør om du får et «ja» på disse spørsmålene, legger Møller til.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter