– At det vandrer isbjørner rundt i Tromsøs gater, er ingen myte

Det skriver Jonny Hansen om i sin nye bok «Nordens Paradis». Der har historiene om en løs isbjørnunge i Tromsøs gater og en på disken på Vinmonopolet fått et helt eget kapittel.

ISBJØRNHISTORIER: Jonny Hansen (til høyre) har gitt ut boken «Nordens Paradis», der han deler flere isbjørnhistorier fra Tromsø. Her får han hjelp av kompis Arnulf Hartvigsen som også sitter på noen slike historier. 

nyheter

– Jo lenger sør i landet du kom, desto sterkere var troen på at isbjørner virkelig vandret rundt i gatene, nærmest hånd i hånd med tromsøværingene, skriver Jonny Hansen i boka si.

Og det er ikke langt ifra sannheten, skal vi tro forfatteren.

– Det var jo en tid da det var veldig vanlig for fangstfolk å ta med isbjørner fra isødet. En gang var det en liten isbjørnunge som klarte å rømme fra kassen sin. Den sprang rundt i Storgata, en leken krabat. Den ble fanget av en fangstmann ved navn Paul Bjørvig som la seg på alle fire og latet som han skulle leke med den. Så fikk han løkka rundt halsen på den og leide den tilbake til kassen, forteller Hansen.

«Nordens Paradis»

Det er tittelen på Hansens siste bok. Det er den tredje boka i det han kaller «paradisserien».

– De to første handler om min barndom og ungdom i byen. Denne boka er også full av noen kjente, og noen ikke så kjente historier om Tromsø, men den handler ikke om meg, forteller forfatteren.

Torsdag formiddag hadde han invitert til presentasjon av boka i et auditorium på Nerstranda. Der ble det servert både kaffe og kake, og praten og latteren satt løst blant de oppmøtte.

– Forsida er så klart tegnet av Klaudius. Han har, kanskje uten å vite det selv, fanget store deler av det boka handler om, påpeker Hansen.

På forsida har Odd Klaudiussen tegnet flere kjente motiver fra byen. Boka tar også for seg hjerteoperasjoner, presidentbesøk, snø på 17. mai og en mann ved navn Konjakk-Larsen.

Skremte polansatte

Å høre Hansen snakke om Tromsøs historie, er som å åpne en sluse av kunnskap og historier.

– En annet mann ved navn Bjørvig Jacobsen tok senere med seg en isbjørnunge han kalte Sæbben på handletur, den også i bånd. Han tok den med på Vinmonopolet, hvor han lot den stå oppe på disken, noe som førte til at hele betjeningen stakk av. Isbjørner kan altså være god å ha med på polet, påpeker Hansen spøkefullt.

Her får Hansen et bidrag fra salen:

– Jeg har da sett en voksen isbjørn i Storgata, forteller Arnulf Hartvigsen.

– Da jeg som liten gutt var ute og lekte, var det en voksen en som rømte fra fangenskap. Den løp rundt i Storgata til stor skrekk for mange, helt til den ble skutt, forteller han.

Så kanskje er det sant at det vandrer isbjørner i Tromsøs gater likevel.