I fem dager satt medisinstudentene Barbro M. Paulsen og Caroline W. Røsnæs Hagelien utenfor Kafé Evert, sykehuskafeen på UNN, for å observere om kafégjestene spritet hendene før de forsynte seg i kafeen.

Spritdispenseren står rett utenfor inngangsdøra til kaféen, men resultatet var nedslående skriver UiT på sin nettside.

I løpet av de fem dagene hadde kafeen litt over 2000 gjester. Det viste seg at under halvparten av disse spritet hendene.

De som var flinkest til å sprite hendene var kvinner i hvitt arbeidstøy, der 51 prosent gjorde forsøk på håndhygiene. Her var tallet for menn 40 prosent.

Det viste seg og at hvis det var kø foran spritdispenseren, så var det flere som ikke gadd å sprite hendene.

Rett fra operasjonsavdelingen

– Her møtes ansatte fra hele sykehuset, men også pasienter, pårørende og andre besøkende. Hvis man ikke spriter hendene med alkoholbasert desinfeksjonsmiddel før man benytter seg av felles bestikk og serveringsredskaper inne i bufféen, kan man i verste fall få med seg smitte og bakterier fra andre avdelinger tilbake til egen avdeling, og utsette sine pasienter for unødvendig smittefare, sier Hagelien på UiTs nyhetsside.

Kvinner gjorde det derimot noe bedre enn menn: 46 mot 39 prosent spritet hendene.

Studentene delte det i tillegg etter hva folk seg, og kategoriserte det slik:  Hvitt arbeidsantrekk (har pasientkontakt, men kan også være kontoransatte på sengepost, renholdsarbeidere og smittevernpersonell), grønt arbeidsantrekk (kommer rett fra en operasjonsavdeling og ikke har skiftet til hvitt tøy) og de i sivilt tøy.

Studentene er spesielt kritiske til at personer i grønt arbeidsantrekk slurvet mest med håndhygienen.

– Ikke bare er det brudd med uniformsreglementet å forlate operasjonsavdelingen i grønne klær, men i tillegg var det kun én av 12 grønnkledte som spritet hendene.

Ikke egne regler for hygiene for gjester

Smittevernoverlege ved UNN, Kirsten Gravningen, forteller at resultatene har vært presentert på det regionale møtet for alt smittevernpersonell i sykehus i Helse Nord våren 2017.

– Vi har også diskutert om studien skulle vært presentert for Smittevernledelsen på UNN og de ansatte på Kafé Evert, noe som er en god idé.

– Det er ikke egne regler for håndhygiene hos kafébesøkende, men det er en generell oppfordring til helsearbeidere, pasienter og pårørende om å ha rene hender når de bruker fellesareal i sykehuset, sier Gravningen og legger til at det er for få spritdispensere ved inngangen til kafeen.