Statens vegvesen tar grep - slik skal de sikre E8 mot nye skred

Helikopter og Daisybell-klokke er blant måtene Statens vegvesen skal bruke for å minimere skredfaren i Lavangsdalen.

Slik så det ut etter skredet i mars i år. Her er Odd-Ivar Chruickshanks bil under snøen.   Foto: Tom Benjaminsen

nyheter

Statens vegvesen har vurdert hvordan de skal sikre skredutsatte områder for å forhindre ulykker.

I mars i år ble tre biler truffet av et skred på E8 i Lavangsdalen. Veien ble stengt i et døgn i etterkant av ulykken.

Nå skal veivesenet hindre at flere blir tatt i skred.

- I vinter blir det helikopter i Lavangsdalen oftere enn før. Neste vinter kommer snøskredradaren. Det er de to første punktene på Statens vegvesens plan for å sikre trafikken gjennom Lavangsdalen mot skred, skriver veivesenet i en pressemelding.

Helikopter

Andreas Persson er geolog og vil være en av de som til vinteren flyr helikopter for å sikre mot skredfare.   Foto: Statens vegvesen/Geir Bakkevoll

De vil spesielt øke bruken av helikopter og målet er å utløse snøskred.

- Dette er et verktøy vi har brukt stadig oftere de siste årene, med god erfaring. På dager med stor skredfare kan vi stenge veien en kort periode for å prøve å løse ut skred under kontrollerte forhold. Slik minker sannsynligheten for at naturlige skred skal treffe veien mens den er åpen, sier avdelingsdirektør Rigmor Thorsteinsen til Statens vegvesen i en pressemelding.

Denne endringen vil skje allerede nå til vinteren, mens det neste vinter vi bli satt i gang ytterligere tiltak.

Installerer radar

- Neste steg i Vegvesenets skredplan for Lavangsdalen er å etablere en radar som overvåker fjellsidene og registrerer snømasser i bevegelse.

Etter hvert vil det kanskje også knyttes lys og bommer sammen med denne radaren som kan varsle og stenge av veien ved fare.

- Før vi eventuelt gjør det, skal vi vurdere skredene som radaren registrerer, og erfaringer fra tilsvarende prosjekt andre steder, sier Thorsteinsen.

Veivesenet ser også på å endre terrenget rundt E8.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter