UNN-leger håper forslaget om PCI-senteret i Bodø trekkes

UNN-leger, med Mads Gilbert i spissen, mener forslaget om å legge PCI-senteret til Bodø inneholder unøyaktigheter og faktafeil.
nyheter

I en pressemelding sendt av Mads Gilbert onsdag går elleve leger ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) ut mot Helse Nord-direktørens forslag om å legge PCI-senteret til Bodø.

–  Vi er overrasket over hvor lite Helse Nord-ledelsen har tatt hensyn til faglige og organisatoriske argumenter mot to PCI-senter i Nord-Norge som vi gjentatte ganger har lagt fram, står det i pressemeldingen.

Legene har onsdag kveld hatt møte med administrerende direktør Lars Vorland med en muntlig gjennomgang av saksframlegg og innstilling til vedtak i saken.

Tidligere onsdag ble det kjent at Vorland foreslår å legge PCI-senteret til Bodø fra 2019.

Les også: Hjertesyke Heitmann kalles hjerteløs for å kjempe mot PCI-senter i Bodø


PCI
  • Perkutan koronar intervensjon (PCI) omtales ofte som utblokking, og er den mest utbredte og effektive metoden for å åpne opp trange blodårer i hjertet.
  • Behandlingen innebærer å føre inn et kateter via blodårene i underarmen eller lysken og opp til kransårene, hvor en ballong blåses opp og sprenger bort plakket i den blokkerte åren.
  • Kilde: Unikard.no
 

– Vil svekke beredskapen

I februar gikk et panel bestående av en rekke overleger, professorer, PCI-operatører og sykepleiere ut og argumenterte for at Helse Nord ikke burde følge direktør Lars Vorlands forslag om å opprette et PCI-senter i Bodø.

Grunnet sterke reaksjoner, ble Vorland enig med styret om å utsette behandlingen, da leger ved UNN frykter at hjertefagmiljøet kan bli svekket om man går inn for Bodø.

– Vi er uenige i saksframleggets premisser og konklusjoner. Saksframlegget inneholder uklarheter, unøyaktigheter og faktafeil, skriver legene i pressemeldingen og utdyper:

– Vi mener opprettelsen av et nytt PCI-tilbud i Bodø i 2019 vil svekke den totale regionale hjertemedisinske beredskapen til befolkningen i Nord-Norge og på Svalbard.

– Vi håper saksframlegget og vedtaksforslaget trekkes før styremøtet, subsidiært at styrets flertall avviser det.

Les også: – Det er ren populisme

– Overlevelsen er svært god

Vorland mener at et PCI-tilbud i Bodø vil forbedre hjerteinfarktbehandlingen for pasientene, og gi ytterligere 100.000 mennesker raskere infarktbehandling enn i dag. Det er ikke UNN-legene enige i, og skriver følgende i pressemeldingen:

– Nasjonalt hjerteinfarktregister dokumenterer at overlevelsen etter hjerteinfarkt er svært god i Helse Nord – også i Nordland - med behandlingsresultater over landsgjennomsnittet og i internasjonal toppklasse. Skal ulikheter i regionale behandlingsresultater utjevnes må vi starte med Finnmark.

Oppropet er signert av  avdelingsoverlege Thor Trovik, seksjonsoverlege Amjid Iqbal, overlege Terje Steigen, overlege Jan Mannsverk, overlege Øystein Dahl-Eriksen, overlege Andreas Kristensen, professor og overlege Rolf Busund, professor og overlege Truls Myrmel, overlege Tommy Larsen, overlege Pål M. Tande og Mads Gilbert, professor og klinikkoverlege.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter