Legger lyttekabler i veien

Skal du kjøre nordover på E6 og E8 må du belage deg på en halv kilometer omkjøring.

Omkjøring: I Skibotndalen er det nå omkjøring. Foto: SVV 

nyheter

Statens vegvesen legger de ned såkalte akustiske fiberledninger som lytter på biler som kjører forbi. For å utvikle denne og andre typer teknologi bygger Statens vegvesen også 650 meter ny vei ved Sidnodjeva i Skibotndalen

Den nye veien som straks er ferdig, er ei strekning som skal brukes til forskning. Det skal testes teknologi, som akustisk fiber. Fiberen legges i ulikt underlag og med ulik avstand fra kjøretøyene som passerer.

For eksempel ligger en kabel i asfaltlaget på veien, mens en annen ligger i veiskuldra ved siden av, skriver veivesenet på sin nettside. Forstyrrelsene av lyssignalet varierer etter blant annet retninga, størrelsen og hastigheten på bilen som passerer. Slik samles ifølge veivesenet verdifull informasjon om trafikken på vinterveien, informasjon som i sin tur kan brukes til å gjøre turen tryggere, mer forutsigbar og effektiv.

E8 fra Skibotn til Kilpisjärvi er en av fem norske veistrekninger som utvikler og tester slik teknologi.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter