Ine Marie Eriksen Søreide ble fredag utpekt som utenriksminister i Erna Solbergs andre regjering. Søreide kommer fra stillingen som forsvarsminister, og blir den første kvinnelige utenriksministeren i Norge gjennom tidene.

Søreide er født på Lørenskog, men har til sammen bodd ti år i Tromsø hvor hun blant annet ble utdannet jurist ved UiT, og ifølge hennes selv er hun «ikke langt unna» å være tromsøværing.

– Jeg flyttet til Tromsø da jeg gikk i 8. klasse og gikk da på Tromstun ungdomsskole, før jeg begynte på Tromsdalen VGS i 1992, hvor jeg ble politisk aktiv under EU-kampen i 94. Jeg hadde noen fantastiske år i Tromsø, og stortrivdes, sier Søreide til iTromsø.

Eriksen Søreide møtte sin gamle lærer i Tromsø: - Jeg er ikke helt enig i konklusjonen din

EU-kamp ble formende

Og nettopp EU-kampen trekker hun fram som sin viktigste kampsak mens hun var politisk aktiv i nord.

– Det var en liten motbakke å drive ja-kamp i Nord-Norge, men jeg pleier ofte å si at det herdet en politisk sjel. EU-kampen var kjempeviktig. Det var etter det jeg ble aktiv i Troms Unge Høyre, og etter hvert kom inn i sentralstyret i Unge Høyre. Det var definitivt en politisk formende tid, sier hun.

Ine Marie Eriksen Søreide holdt en rekke politiske verv i løpet av de ti årene hun bodde nordpå. Hun var både 1. nestleder i Troms Unge Høyre, 3. vara til Stortinget i perioden 1997 til 2001, og vara til Tromsø kommunestyre i perioden 1995-1999.

– Det var i perioden kommunestyrene ble avholdt i banksalen. Jeg møtte vel rundt tre ganger, men fikk likevel alle sakspapirene, sier hun.

Les også: Skuffet over arbeidet med å finne glemte krigshelter

Nordområdene som satsningsområde

Den nye utenriksministeren fastholder at regjeringens nordområdesatsing fremdeles vil være sentral.

– For min del har nordområdene vært svært sentral i jobben som forsvarsminister. Noe av det vi har jobbet mest med er å flytte aktivitet nordover, og kunne håndtere de sikkerhetsutfordringene på en annen måte enn tidligere. Da vi la fram Landmaktproposisjon forrige fredag var styrking av Finnmark et av de store poengene, sier hun og legger til:

– Nordområdene er vårt viktigste interesseområde. Vi må ha god situasjonsoversikt på vegne av oss selv og NATO, men det er også der vi har mye av ressursgrunnlaget vårt. Vi har også gode samarbeidsrelasjoner med Russland, på de områdene som er aktuelle, enten det er søk og redning, miljøarbeidet, grensevakt, fiskeriforvaltning. Samtidig har vi en helt klar og utvetydig linje når det gjelder spørsmål om folkeretten.

Tidligere utenriksminister Børge Brende og regjeringen har blitt kritisert av blant annet Norges fredsråd og Barentssekretariatet for måten man har forhold seg til Russland på etter 2014.

Vil du legge deg på samme linje som Brende, eller gjøre forandringer med tanke på Norges forhold til Russland?

– Det Brende har gjort er å omsette regjerings politikk, og den står vi sammen om. Det gjelder også forholdet til Russland. Norge har vært klar og tydelig på at vi suspenderte det bilaterale militære forholdet med Russland, med unntak av søk og redning, kystvakt og grensevakt. Vi har også, sammen med våre nærmeste europeiske naboer, hatt en klar og utvetydig linje med fordømmelse av folkerettsbruddene da invasjonen av Krim skjedde. Hvis ikke folkeretten eksisterer, så er det bare å ta seg til rette. Det er ikke vi tjent med, sier utenriksministeren.

Les også: Slik er regjeringens fremtidsplan for Forsvaret