Meteorsvermen – eller oriondene som denne svermen kalles – er forbundet med Halleys komet, en kortperiodisk komet som er synlig fra Jorden cirka hvert 76. år. Det oppstår flere titalls stjerneskudd per time når partikler fra kometstøver treffer jordatmosfæren, forklarer astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og vitenskapsformidler Anne Mette Sannes.

Kan bli den mest lyssterke

Det er denne helgen som er beste tidspunkt for å se svermen i 2017, og synet kan bli spektakulært.

Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard.

– Meteorene fra denne svermen er noen av de raskeste og mest lyssterke av samtlige meteorsvermer, skriver Ødegaard og Sannes i en e-post.

– Årsaken til at meteorene fra denne svermen er noen av de raskeste og mest lyssterke av slike meteorsvermer, er at partiklene treffer Jordens atmosfære nesten rett forfra. Hastigheten er 66,9 km/s – 240 800 km/t når de kommer inn i atmosfæren, forklarer de to.

Natt til søndag

Vakthavende meteorolog ved Vervarslinga for Nord-Norge, Eirik Samuelsen, forteller at det trolig er natt til søndag tromsøværinger har størst mulighet til å se meteorsvermen.

– Det kommer en del skyer utover kvelden i dag og morgendagen. Natt til søndag er nok da man har den beste sjansen til å se det, sier Samuelsen til iTromsø.

Råd

Ødegaard og Sannes oppfordrer folk til å følge disse rådene dersom de vil se svermen:

  • Still deg opp på et sted med minst mulig lysforurensning og se mest mulig rett opp. Du trenger verken kikkert eller teleskop.

  • Det aller beste tidspunktet for å observere svermen er fra midnatt og fram til himmelen begynner å lysne natten mellom 21. og 22. oktober, og i år vil ikke månelyset være til hinder for å observere, siden den svært tynne nymånesigden vil ha gått ned lenge før meteorene er på sitt beste.

  • Det er også mulig å se svermen i hele perioden fra 15.–29. oktober, så lenge månelyset ikke er til hinder.