Nylig gikk klima- og miljørådgiver Marta Jansen ut og lovet bort ti sett vinterdekk uten pigger. Det gjorde at over 800 interessenter meldte seg. I går fikk ti av dem splitter nye dekk på betingelse av at de skal rapportere om bruken utover vinteren.

To biler

– Vi takker ja til dette fordi vi har to biler. Derfor har vi gardert oss i tilfelle det blir speilhålke, sier Kristoffersen.

Han har tidligere kjørt piggfritt uten hell.

– Det er ti år siden da jeg var yrkessjåfør. Da hendte det at vi måtte la bilen stå når føret var for ekstremt.

Skal gå greit

– Men jeg formoder at dekkprodusentene har forbedret de piggfrie dekkene siden da og at dette skal gå greit, sier tromsømannen.

Marta Jansen sier at det kun er 15 prosent av tromsøbilistene som kjører piggfritt. Innen 2025 er målet at halvparten kjører med miljødekk.

Helt nødvendig

– Når Tromsø – til tider – er den verste byen å bo i på grunn av svevestøv, er det grunn til å iverksette tiltak. Derfor går vi ut med denne kampanjen for å få opp øynene på flest mulig.

Marta Jansen mener det er fullt mulig å ferdes piggfritt i Ishavsbyen.

– Den informasjonen som de ti vinnerne skal innrapportere i vinter, håper vi skal vise akkurat det.

Overraskende mange

Jansen er positivt overrasket over hvor mange som meldte seg som «prøvekaniner». Det tar hun som et tegn på at enda flere kan være villige til å skifte. Derfor vurderer kommunen å betale pant for piggdekk.

– Det er et interessant forslag som absolutt bør vurderes, sier klima og miljørådgiveren.