Over 200 gikk i fakkeltog mot pels

Med tilropene «nei til pels» og «tomme bur» gikk rundt 215 personer i fakkeltog for å protestere mot regjeringens budsjettkutt til frivillig dyrevern.

DEMONSTRERTE: Over 200 mennesker gikk i tog lørdag ettermiddag i Storgata som en protest mot pelsdyrnæringen. 

nyheter

Utenfor Kulturhuset i sentrum hadde rekordmange samlet seg for å protestere mot bruken og produksjonen av pels. Med fakler og plakater i hendene var rundt 215 mennesker en del av den landsomfattende demonstrasjonen mot pelsdyrnæringen.

For fjortende gang arrangerte NOAH fakkeltog for å vise at de er imot pelsdyrnæringen. Kravet fra organisasjonen er at politikerne lytter til faglige råd og legger ned næringen.

Men i regjeringens budsjettforslag for 2018 kutter landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) all støtte til frivillig dyrevern, mens pelsnæringen får to millioner til «dyrevelferdsprogram» - da Dale ber om ro rundt næringen.

Vil gi dyrene en stemme

– Jeg føler dette er tiden for å engasjere seg. Med kuttene som de har foreslått tenker jeg at det er viktig at vi viser vårt engasjement, og at vi tar avstand fra næringen.

Det sier student Sara Steinhaug (25) fra Halden. Hun og medstudenten Rikke Andersen (21) fra Båtsfjord var blant de mange som var med i fakkeltoget.

– Disse dyrene har ingen andre som taler dere sak, og derfor vil jeg være med å gi dem en stemme, sier Andersen.

Og til ropene «nei til pels» og «tomme bur» gikk de i demonstrasjonstog bortover Storgata.

ENGASJERTE: Studentene Sara Steinhaug (25) og Rikke Andersen (21) (t.v.) var en av mange som hadde dukket opp til fakkeltoget. 

 

– Forsøk på å kneble debatten

– Jeg tror det gir et tydelig signal når det er så stort engasjement rundt saken. Status nå er at det er stor faglig enighet om at rev og mink ikke har det godt i bur. Folk synes dyrene går igjennom en unødvendig lidelse, for at vi mennesker skal få boltre oss med luksusprodukter som pels. Og derfor tror jeg det er mange her i dag, for å vise sin avsky mot næringen, sier lokal frivillighetskoordinator Cecilie Johansen, og opplyser at det aldri tidligere har vært så mange deltagere på demonstrasjonen.

Til iTromsø sier Johansen at hun tror ekstra mange deltar i årets fakkeltog med bakgrunn i budsjettforslaget.

– NOAH og de andre dyrevernorganisasjonene blir fratatt støtte mens pelsdyrnæringen får to millioner til å pusse på fasaden. Landbruksministeren har tidligere sagt at han ønsker ro rundt næringen, og grepene som nå er tatt i forbindelse med budsjettforslaget kan oppfattes som et forsøk på å kneble debatten. Men det lykkes de ikke med, for her er det mange som engasjerer seg.