Tromsø-kunstneren Joar Nango lagde kunstverk: Nå blir det fjernet

Installasjonen til 400.000 kroner blir nå fjernet – av sikkerhetsmessige årsaker.

FJERNES: Harald Lillegård fra Vinstra sier til VG at han skjønner at folk vil ha kunstverket fjernes.   Foto: JØRN PETTERSEN, VG

nyheter

Tromsøkunstner Joar Nango har skapt rabalder i bygda Kvam i Oppland. Der er innbyggerne opprørte og blir nå hørt i kravet om at kunstverket – «en trestolpe, en stein og en gammeldags møkkaspreder» fjernes.

Sikkerhetsmessige årsaker

I formiddag ble det klart at kunstprosjektet blir tatt ned. Det skjedde etter at Nord-Fron kommune hadde innkalt til møte om saken. Det var gd.no som først skrev om saken.

I en uttalelse fra kommunen – gjengitt av nettstedet – heter det:

Ikke sikret

– Elementene som er satt opp i forbindelse med kunstprosjektet, blir tatt ned av sikkerhetsmessige årsaker. Det påbegynte arbeidet er ikke sikra og i tillegg er det i helga gjort forsøk på å ta ned stolpen som er satt opp. Derfor blir det nå tatt ned for å hindre at noen blir skadet. Nå blir det en dialog med kunstnerne om hva som skal skje videre. Situasjonen som har oppstått rundt kunstprosjektet er vanskelig. Men alle parter er innstilte på å finne en god løsning.

fjernet: Kunstverket til tromsøkunstner Joar Nango er fjernet. Bygdefolket i Kvam betegnet installasjonen som en gammeldags møkkaspreder, en stor stein og en trestokk som det ikke var noe å samle på. 

Kostet 400.000

Prislappen på den omstridte installasjonen er 400.000 kroner, opplyser Eivind Slettemeås til VG.

Han er engasjert som kurator for hele Vegskilleprosjektet som det omstridte kunstprosjektet i Kvam er en del av.

iTromsø har forsøkt å komme i kontakt med tromsøkunstner Joar Nango. Han har ikke svart på våre henvendelser.

Men til VG beklager Nango at det er utført hærverk på konstruksjonen.

Hett tema

Det omstridte kunstverket, som er ett av flere langs nye E6, har vært et hett tema den siste tiden. Her har staten, fylkeskommunen og en rekke kommuner gått inn med millionbeløp for å få prosjektet gjennomført.

Joar Nango understreker overfor VG at prosjektet ikke var ferdig.