Nå skal UNN-ansatte vaksineres, men bare 13 prosent benyttet tilbudet i fjor

UNN er lovpålagt å tilby sine ansatte influensavaksine, og direktøren er blant dem som har beskyttet seg mot viruset.

VAKSINERT: UNN-direktør Tor Ingebrigtsen får her influensavaksinen fra helsesøster Karianne Christensen.   Foto: Per-Christian Johansen

nyheter

Influensasesongen er snart i gang, og UNN-direktør Tor Ingebrigtsen oppfordrer sine ansatte til å vaksinere seg.

I fjor fikk personellet ved UNN samme tilbud, men da valgte bare 13,4 prosent å ta vaksinen, ifølge Torni Myrbakk, smittevernoverlege ved UNN.


UNN-forskere får fire millioner kroner fra Rosa Sløyfe-aksjonen

Forskerteamet ved UNN i Tromsø skal bruke pengene til å forske på arvelig brystkreft.


– Kan være dødelig

– Det er to grunner til at ansatte bør vaksineres. Den ene er hensynet til deres egen helse, miljø og sikkerhet. Helsepersonell har økt risiko for å bli smittet på jobb, og influensaviruset er ikke ufarlig, sier Ingebrigtsen.

– Den andre grunnen er pasientsikkerheten. Influensa kan være særlig farlig for eldre mennesker, og for enkelte kan det også være dødelig. Vi ønsker derfor selvfølgelig ikke at pasienter skal smittes, legger han til.

Det er UNNs egen bedriftshelsetjeneste som tar seg av vaksineringen. Direktøren selv benyttet seg av tilbudet forrige uke.

3 av 4 vaksinerte er tilstrekkelig

Det nasjonale målet fra Folkehelseinstituttet er at 75 prosent av helsearbeiderne skal vaksineres mot influensa. Fjorårets UNN-tall på 13,4 prosent ligger betydelig lavere enn dette.

– Hvis vaksinen er såpass viktig som Folkehelseinstituttet hevder, bør ikke full vaksinering være et absolutt krav fra instituttets side?

– Hvis man kommer opp på 75 prosent, er det tilstrekkelig til å stoppe smittespredning. I tillegg har vi en del ansatte som ikke er i kontakt med pasientene, sier Ingebrigtsen.


Nedslående håndhygiene hos sykehusansatte

En studie gjort på sykehuskaféen på UNN, viser at kun halvparten av de ansatte spriter hendene før de forsyner seg av maten.


– Bivirkningene har vært svært få

Smittevernoverlege ved UNN, Torni Myrbakk, støtter Ingebrigtsens syn om at UNN-ansatte bør la seg vaksinere.

– UNN er i henhold til lovverk og forskrifter pålagt å tilby vaksine til sine ansatte mot biologiske faktorer de blir eksponert for, inkludert influensavirus, påpeker hun.

– Hva med eventuelle bivirkninger for dem som vaksineres?

– Dette er en vel utprøvd influensavaksine, som har vært tatt i brukt i mange år, der bivirkningene har vært svært få. Det var mye medieoppmerksomhet rundt bivirkninger etter vaksinen mot svineinfluensa, men den var fremstilt på en annen måte enn vanlig sesonginfluensavaksine.


– Barn som er allergisk mot fisk, kan tåle noen typer fisk

Allergilege Martin Sørensen har forsket på barn som er allergisk mot fisk.


Flere hundre vaksinert

Bedriftshelsetjenesten ved UNN har satt influensavaksine på cirka 70 ansatte ved UNN Narvik, 150 ansatte ved UNN Harstad og 350 ansatte ved UNN Tromsø. Bedriftshelsetjenesten følger Folkehelseinstituttets (FHI) råd om influensavaksinasjon. På deres nettside står følgende:

«Vaksinen bør gis før vinterens influensasesong (dvs. i perioden oktober-november). Vaksinasjon under en influensaepidemi, dvs. etter at sykdomssesongen er i gang, har trolig en mer begrenset effekt. Vaksine anbefales likevel for personer i høyrisikogruppene som ikke er blitt vaksinert før sykdomssesongen begynner.»

Dette betyr at Bedriftshelsetjenesten, i tråd med FHI, anbefaler ansatte å ta vaksinen så raskt som mulig, men det er ingen deadline for når vaksinen ikke lenger gis. FHI vil gå ut med informasjon om når influensasesongen ansees som avsluttet, og influensavaksine ikke lenger er hensiktsmessig å ta.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter