Kommunen advarer mot dårlig luftkvalitet: – Disse bør holde seg unna hovedveiene

I går ettermiddag advarte kommunen mot høy luftforurensing og det blir de nok å måtte gjøre i morgen også.

STØVETE: Tromsø er blant byene i landet med høyest andel svevestøv i luften.  Foto: Kent Einar Myreng

nyheter

Norsk institutt for luftforskning (NILU), som står bak siden Luftkvalitet.info, har utviklet en skala for å beregne hvor høy luftforurensingen er i diverse storbyer i Norge.

Skalaen NILU jobber ut fra er delt inn i tre nivå: moderat helserisiko (gul), betydelig helse risiko (rød) og alvorlig helserisiko (lilla).

Rødt i Tromsø

I Tromsø var det i går rød varsling, mens den i dag er nede på moderat. Torsdag er det varslet om rødt-nivå igjen mellom klokka 12.00-20.00.

Helsefarlig

Når varslet blir rødt anbefales barn med luftveislidelser, som for eksempel astma og bronkitt, og voksne med alvorlige hjerte-, kar og luftveislidelser om å ikke oppholde seg i nærheten av de mest trafikerte veiene i byen og redusere utendørsaktivitet.

– De som er i faresonen må vurdere situasjonen ut i fra egen helse, men generelt er det lurt for de å holde seg unna de mest trafikerte veiene. Vi blir å advare de i risikogruppene på vår hjemmeside og på Facebook, samt anbefaler vi folk å abonnene på varsel fra NILU, sier Marta Karoline Jansen, Klima- og miljørådgiver hos Byutvikling.

Klima- og miljørådgiver i Tromsø kommune, Marta Karoline Jansen.  Foto: Privat

Piggdekk er synderen

Grunnen til at det er så ille akkurat nå er ganske enkel å forklare.

– 85 prosent av byens bilister kjører med piggdekk og i kombinasjon med tørre veier og lite vind blir det nødvendigvis mye svevestøv. Når er det meldt nedbør til helgen, og det burde hjelpe noe, men det hadde hjulpet mer om folk gikk bort fra piggdekk eller lot bilen stå, sier Jansen.

Pusser mye

Mens det er så tørt som det er nå, vil kommunen og Statens vegvesen pusse de mest trafikerte veiene ofte for å prøve å få ned forurensningsnivået.

– Ved å pusse veiene får man redusert mengden noe, og vi prioriterer dette arbeidet når målingsvarselet er høyt, sier Jansen.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter