Unike bilder fra utsiden av Vengsøya i ny storsatsing fra BBC

I hele fire av syv episoder i naturserien «Blue Planet II» vil man se norsk natur. Og mye av det er filmet i Tromsø.

UTENFOR vengsøya: Et filmteam fra BBC har brukt fire år på den nye serien, der de blant annet har filmet spekkhoggere på utsiden av Vengsøya. FOTO: BBC 

nyheter

Søndag er det premiere på serien «Blue Planet II» på BBC, oppfølgeren til serien som ble vist på TV i 240 land. Og i premièreepisoden «One Ocean» er det blant annet filmet spekkhogger og knølhval i Troms.

Filmskaperne har vært på utsiden av Vengsøya, der unike opptak av hvalene er fanget på film.

I en pressemelding onsdag skriver de at etter 300 timer med undervannsfilming har man fått en helt spesiell oppførsel på film for aller første gang – en ikke-fiendtlig interaksjon mellom spekkhoggere og knølhval.

– Vi tilbrakte totalt 82 dager på «location» utenfor Vengsøya og i Andfjorden, og det har resultert i noen fantastiske opptak og historier. Knølhvalen er en skikkelig langpendler og har svømt helt fra Karibia til Nord-Norge for å finne mat, en tur som tar rundt tre måneder. Det er fascinerende oppførsel vi har fanget på film og vi gleder oss til å vise fram «Blue Planet II» for resten av verden, sier produsent Jonathan Smith, som ledet teamet i Troms.

Les også: «Planet Earth 2» - det aller beste fra naturen

KNØLHVAL: Dette bildet av en knølhval er tatt i Troms. FOTO: AUDUN RIKARDSEN 

 

Brukte fire år

Teamet har brukt fire år på å lage «Blue Planet II», oppfølgeren til den prisvinnende dokumentarserien «Blue Planet». BBCs filmskapere har vært i Norge ved flere anledninger, og vil by på norsk natur i hele fire av syv episoder.

I tillegg til at temaet har vært i Troms, har de også filmet hvalross på Svalbard og lundefugler på hornøya i Finnmark.

Serien vises på BBC Earth i Norge fra og med 29. oktober, og blir presentert av Sir David Attenborough.

I pressemeldingen står det at ny teknologi og kamerautstyr har gjort at teamet har kommet nærmere havdypet enn noensinne.

arbeider i team: Spekkhoggerne jobber sammen for å jakte silden, som til slutt samler seg, slik at hvalene enkelt kan spise mengder. FOTO: BBC 

 

– Budskap om håp

I siste episode av serien får man et gjensyn med spekkhoggere og knølhvaler, og ifølge filmskaperne byr episoden på en historie om håp.

– For 50 år siden var bestanden av gyteklar sild i Norge nesten utryddet grunnet overfiske. Dagens situasjon byr derimot på et inspirerende budskap om håp. Hvert år valfarter over en milliard sild inn i norske fjorder for å overvintre, før de gyter om våren. Når hundrevis av knølhvaler og spekkhoggere da samler seg for et skikkelig herremåltid, får vi se et av de beste spetaklene i havet, sier Will Ridgeon, produsent av episoden.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter