Unike bilder fra utsiden av Vengsøya i ny storsatsing fra BBC

I hele fire av syv episoder i naturserien «Blue Planet II» vil man se norsk natur. Og mye av det er filmet i Tromsø.

UTENFOR vengsøya: Et filmteam fra BBC har brukt fire år på den nye serien, der de blant annet har filmet spekkhoggere på utsiden av Vengsøya. FOTO: BBC 

nyheter

Søndag er det premiere på serien «Blue Planet II» på BBC, oppfølgeren til serien som ble vist på TV i 240 land. Og i premièreepisoden «One Ocean» er det blant annet filmet spekkhogger og knølhval i Troms.

Filmskaperne har vært på utsiden av Vengsøya, der unike opptak av hvalene er fanget på film.

I en pressemelding onsdag skriver de at etter 300 timer med undervannsfilming har man fått en helt spesiell oppførsel på film for aller første gang – en ikke-fiendtlig interaksjon mellom spekkhoggere og knølhval.

– Vi tilbrakte totalt 82 dager på «location» utenfor Vengsøya og i Andfjorden, og det har resultert i noen fantastiske opptak og historier. Knølhvalen er en skikkelig langpendler og har svømt helt fra Karibia til Nord-Norge for å finne mat, en tur som tar rundt tre måneder. Det er fascinerende oppførsel vi har fanget på film og vi gleder oss til å vise fram «Blue Planet II» for resten av verden, sier produsent Jonathan Smith, som ledet teamet i Troms.

Les også: «Planet Earth 2» - det aller beste fra naturen

KNØLHVAL: Dette bildet av en knølhval er tatt i Troms. FOTO: AUDUN RIKARDSEN 

 

Brukte fire år

Teamet har brukt fire år på å lage «Blue Planet II», oppfølgeren til den prisvinnende dokumentarserien «Blue Planet». BBCs filmskapere har vært i Norge ved flere anledninger, og vil by på norsk natur i hele fire av syv episoder.

I tillegg til at temaet har vært i Troms, har de også filmet hvalross på Svalbard og lundefugler på hornøya i Finnmark.

Serien vises på BBC Earth i Norge fra og med 29. oktober, og blir presentert av Sir David Attenborough.

I pressemeldingen står det at ny teknologi og kamerautstyr har gjort at teamet har kommet nærmere havdypet enn noensinne.

arbeider i team: Spekkhoggerne jobber sammen for å jakte silden, som til slutt samler seg, slik at hvalene enkelt kan spise mengder. FOTO: BBC 

 

– Budskap om håp

I siste episode av serien får man et gjensyn med spekkhoggere og knølhvaler, og ifølge filmskaperne byr episoden på en historie om håp.

– For 50 år siden var bestanden av gyteklar sild i Norge nesten utryddet grunnet overfiske. Dagens situasjon byr derimot på et inspirerende budskap om håp. Hvert år valfarter over en milliard sild inn i norske fjorder for å overvintre, før de gyter om våren. Når hundrevis av knølhvaler og spekkhoggere da samler seg for et skikkelig herremåltid, får vi se et av de beste spetaklene i havet, sier Will Ridgeon, produsent av episoden.