Bygdefolk har lagt inn bud på det kontroversielle kunstverket

Tromsøkunstner Joar Nango kunstverk har skapt stor debatt i bygda Kvam. Nå har deler av lokalbefolkningen lagt inn bud på kunstverket.

Kunstverket i Kvam har skapt debatt i hele Norge.  Foto: Paul Kleiven/privat

nyheter

Installasjonen til tromsøkunstneren, «en trestolpe, en stein og en gammeldags møkkaspreder», bygda Kvam i Oppland har skapt voldsom debatt den siste uken.

Tilgriset med avføring

På mandag ble kunstverket fjernet av sikkerhetsmessige årsaker og på grunn av hærverk:

– Vi er veldig lei oss. Stroppene som var med på å sikre bærekonstruksjonen var skåret over med kniv, det var hengt opp dametruser med avføring og det var festet lapper med stygge kommentarer. Vi mener det er kommunens oppgave å politianmelde slikt, men hvis ikke de tar ansvar, skal vi gjøre det selv, sier Nango til VG tidligere i uken.

I etterkant ble det besluttet å anmelde forholdet.

Det uferdige kunstverket, som foreløpig består av en gammel møkkspreder, en stein og en trestokk, har skapt debatt. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix. 

 

Vil kjøpe det

Verket koster i utgangspunktet Nord-Fron kommune 400.000 kroner, og nå håper kunstneren å finne et nytt hjem til installasjonen.

Mens Tromsøs kultursjef var lunken til å ta imot kunstverket her i Tromsø, har folk i Kvam vært splittet i sitt syn.

NRK Hedmark og Oppland melder at enkelte beboere og bedrifter på Kvam har lagt inn bud på kunstverket.

– Dette kunstverket har absolutt satt Kvam på kartet, og det er noe med det som engasjerer. Kanskje vi kan få kunstneren til å fortsette arbeidet sitt og ferdigstille kunsten, spør Ole Kristian Rudland som er en av eierne av Vertshuset Sinclair i Kvam til NRK.

– Det blir spennende å se. Nå er det sagt at halvparten av det lokale Kvamsbordet (stambord på Vertshuset Sinclair, red.anm.) har lagt inn et bud på kunstverket, og vil ha det satt opp igjen i Kvam. Da blir det nok en lokal kamp, forteller Ole Kristian Rudland.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter