Går mot ny turistrekord i julehelga: – Vi har dobbelt så mange bookinger som i fjor

Stadig flere turister kommer til Tromsø på julaften, og flere av hotellene i byen merker en økning.

Doblet: I år har dobbelt så mange booket rom på Scandic Ishavshotell, der Poul-Henrik Remmer er direktør, sammenlignet med i fjor.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

nyheter

Reiselivsbransjen i Tromsø har hatt en sterk økning de siste årene, og trenden fortsetter i år. Også julaften og helligdagene i jula ser hotellene en økning i antallet gjester.

– Selve julehelgen har vi en fordobling i antall gjester sammenlignet med i fjor, sier administrerende direktør på Scandic Ishavshotell, Poul-Henrik Remmer.

I romjula og nyttårshelgen er allerede flere dager fullbooket, og det går mot det samme i dagene rundt julaften.

Kan bli rekordjul

Også på The Edge ser de en økning i bookinger disse dagene.

– Det er en fantastisk utvikling. Vi går mot tidenes jul, sier direktør Øyvind Alapnes.

FANTASTISK: Øyvind Alapnes kan fortelle om en økning i antall gjester i julen, og sier trenden er fantastisk.  Foto: Ronald Johansen / iTromsø

 

The Edge har så langt en økning på 10 prosent på belegg for julen, og ser ut til å få 75 prosent belegg i juleuka med helt fullt hotell de siste dagene.

Turistene betaler mer

Alapnes kan også fortelle at turistene ser ut til å være villig til å betale mer for overnatting i Tromsø nå enn tidligere.

– Prisene øker og lønnsomheten vår stiger. I juleuka har vi en prisøkning på 25 prosent, sier han.

Inger-Helén Hjemvoll, direktør på Clarion Hotel With og Hotel Aurora, ser den samme tendensen.

– Bookingene kommer inn tidligere, og folk er villig til å betale høyere priser enn tidligere. Hotellene kommer nok ikke til å være fulle i dagene rundt julaften, men vi får veldig bra belegg sammenlignet med tidligere år, forklarer hun.

FRIDAGER: Inger-Helén Hjemvoll, direktør på Clarion Hotell With og Aurora, tror flere turister kommer til Tromsø i jula for å utnytte fridagene de har til rådighet.  Foto: Håkon Steinmo

 

– Ikke alle feirer jul

På alle de fire hotellene er det utenlandske turister som dominerer dagene rundt julaften.

– Det er jo ikke alle som feirer jul. Erfaringsmessig er bare 10 prosent av gjestene på denne tiden nordmenn, sier Remmer.

Hjemvoll tror økningen skyldes at turistene ønsker å utnytte fridagene sine.

– Jeg tror flere feirer jul her for å få flere dager i Tromsø. Det er en prioritering noen gjør for å få mest mulig ut av de fridagene de har, sier hun.

Ønsker flere åpne restauranter

Tradisjonelt har mange av restaurantene i Tromsø vært stengt i julehøytiden. Dette håper Remmer er i endring.

– Jeg har oppfordret flere til å holde åpent i jula. Det har vært litt varierte tilbakemeldinger, men noen ser jo at de kan få god omsetning av å holde åpent disse dagene. Vi holder jo åpent i restauranten vår, men jeg ønsker at gjestene skal ha et valg, sier direktøren.

Alapnes mener det er viktig å kunne tilby aktiviteter og gode matopplevelser til turistene som kommer i jula.

– Vi er nødt til å ta vare på turistene. Det inntrykket de får da er det de forteller videre, sier han, og fortsetter:

– Jeg skulle gjerne ha sett at flere restauranter holdt åpent julaften, samt og 1. og 2. juledag. Men det har blitt mye bedre. Mange ser at det er god forretning i å holde åpent.