Gladmelding til toppturfolket – snart nok snø i fjellene

Har du savnet vinteren? I løpet av de neste dagene, og uken som kommer, vil det bli muligheter for skikjøring i fjellene.

Sesongens første: I dagene som kommer, får tromsøværingene kjenne på sesongens første snøfall.  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Det var spredte snøbyger hele lørdag, og noe snø hadde lagt seg lørdag kveld. Ifølge vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Terje Alsvik Walløe, er dette bare en forsmak på det som kommer.

Snø fram til tirsdag

Walløe forteller at det blir nedbør fremover, og at det i førsteomgang vil komme i form av snø.

– Det er snøbyger som kommer til å fortsette i tre dager fremover nå, forteller Walløe.

– Nedbørsmengden man forventer søndag, ligger et sted mellom 10–20 millimeter. Også mandag vil det bli 10–20 millimeter. Tirsdag dabber bygene litt av, men det blir litt snø den dagen også, fortsetter han.

Været skifter litt mot midten av uken.

– Det blir litt varmere rundt onsdagen. Nå ser det ut som det blir regn på onsdagen, forteller han.

– Men det blir ikke skikkelig varmt igjen på en stund, fortsetter han.

Blir liggende en stund

Det er polare luftmasser som blåser ned, over polarområdene, og til Tromsø som fører til været vi får oppleve de nærmeste dagene.

– Det blir ganske vinterlige forhold, med temperaturer på maks null grader, forteller han.

Han tror ikke snøen forsvinner med det første.

– Tror snøen kommer til å ligge et godt stykke ut i neste uke. Snøen har kommet for å bli en god stund fremover, sier Walløe.

Utfordrende kjøreforhold

Meteorologisk institutt sendte torsdag ut et OBS-varsel som strekker seg over de tre nordligste fylkene. Varselet varer fra fredag 27. oktober til onsdag 1. november, og begrunnes med vanskelige kjøreforhold.

– Det kan bli småglatt i og med at temperaturen blir så lav. Ganske nært null grader, sier Walløe.

– Også er det jo første gang med ordentlig vinterføre, så jeg tror absolutt det kan bli vanskelige kjøreforhold i Tromsø, fortsetter han.

Toppturklart

For dem som har ivret etter å børste støv av toppturutstyret, har Walløe en glad beskjed.

– Det vil være nedbør mer eller mindre hver dag i en uke fremover. I fjellene er temperaturen lavere enn i lavlandet, så der vil nok alt komme som snø, frister Walløe.

– Det blir kanskje ikke så fristende væremessig, men mengdene bør være store nok fremover, lover meteorologen.

Det er ventet 10–20 millimeter både søndag og mandag, samt snø på tirsdag og nedbør resten av uken som gir snø i fjellene. Dersom du er usikker på hvor mye snø 10 millimeter utgjør:

– 10 millimeter snø kan utgjøre en snødybde på 10 centimeter, forklarer Walløe.

Det er med andre ord mye snø i vente.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter