Amalia-Louise (23) har tatt seg et friår for å plukke søppel – dette fant hun i Tromsø

Hun har tatt seg et friår for å plukke opp det andre kaster fra seg i naturen. Da 23-åringen besøkte Tromsø i forrige uke ble hun overrasket over hvor mye hun fant i grøftekanten på Kvaløysletta.

Amalia-Louise Miniggio reiser fram til jul rundt i Norge for å plukke søppel. I sekken har hun sovepose og telt – i tilfelle hun ikke finner en sofa å sove på dit hun reiser. Dette bildet er fra Harstad tidligere i høst. Amalia forteller at hun gjorde lignende funn i Tromsø.  Foto: Privat

nyheter

For to uker siden startet Amalia-Louise Miniggio (23) fra Kvænangen på en reise som skal vare helt fram til jul: Hun skal plukke søppel langs havet.

Etter å ha vært med på en strandrydding på Askøy utenfor Bergen i sommer fikk hun seg nemlig en aha-opplevelse: Mengden plast og søppel som ligger igjen etter oss i naturen er mye større enn hun hadde trodd.

Og det ønsker 23-åringen å ha fokus på. I forrige uke var det Tromsø som sto for tur, og i fire dager gikk hun flere steder på Kvaløya for å plukke opp det andre har kastet fra seg.

Fant mye søppel på Kvaløya

– Hvis jeg plukker inne i byene så finner jeg for det meste emballasjepapir og snusbokser som folk har kastet fra seg. Men det som var litt overraskende var at jeg fant like mye lignende søppel langs gang- og sykkelstien på Kvaløysletta. Det var flasker og brusbokser, sjokoladepapir, proteinshaker, snusbokser, leppepomader og til og med en fotball. Det er helt utrolig hva folk får seg til å kaste i naturen istedenfor å finne en søppelkasse, sier Miniggio.

på kvaløya: Dette er noe av det 23-åringen fant langs gang- og sykkelstien på Kvaløysletta. Alle bildene av søppel poster hun på instagramkontoen amaliaplukkeropp. 

 

23-åringen har selv bodd i Tromsø i fem år, og gikk blant annet på Tromsdalen videregående skole.

I forrige uke dro hun med to venninner til Kvaløya, der de plukket søppel fra grøftekanten, fjæra og opp Rødtinden.

– Når man er ute i naturen og langs havet, så er det ganske likt det man finner. Det er mye plastposer, plastemballasje og flasker og bokser man egentlig kan få pant på. Også er det mye tauverk fra havet som har drevet i land, sier Miniggio.

på rødtinden: Amalia-Louise tok med seg venninnene Eli Karoline Hamnvik Hanssen (t.v.) og Sanna Gausdal, som bor i Tromsø, opp Rødtinden på Kvaløya for å plukke søppel. 

 

Friår og oppsparte midler

23-åringen flyttet fra Tromsø til Bergen for å studere, og har nå et friår fra interiørdesign-studiet.

Og friåret bruker hun på å plukke søppel. Da iTromsø snakket med henne tirsdag var hun et sted mellom Nesna og Bodø. Planen er å reise videre sørover langs kysten for å plukke opp det som kommer inn fra havet, men også det folk har kastet fra seg på land.

på stranden: Før Amalia kom til Tromsø var hun en tur på Sortland. På en strand fant hun blant annet dette. 

 

«Sofasurfing»

Reiseutgiftene dekker hun med oppsparte midler, og overnatting ordner hun ved enten å sove hos noen hun kjenner, benytte seg av «sofasurfing» eller overnatte i telt med en nyinnkjøpt vintersovepose.

– Jeg gjør dette for å skape mer oppmerksomhet rundt plastemballasje i havet og naturen, og den mengden det har blitt. Jeg har alltid vært opptatt av naturen og miljøet, og synes det er vanskelig å være tilskuer til all forurensningen. I starten satte jeg meg et mål at jeg skulle plukke alt jeg så av søppel på stedet jeg var på, men etter hvert som jeg har skjønt hvor mye som ligger igjen etter oss, så har jeg funnet ut at jeg ikke kan ta alt. Da ville jeg aldri ha blitt ferdig, sier hun og legger til:

– Jeg håper at flere og flere blir klar over hva vi gjør. Og at flere begynner å plukke opp søppelet etter seg.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter