Jacobsen på Berg:

Nominert til Matprisen

En av de mest høythengende utmerkelsene innenfor norsk matproduksjon kan havne i Tromsø.

NOMINERT: Mats Hegg Jacobsen på gården Jacobsen på Berg er nominert til prisen som Årets Produsent på "Matprisen 2017". Foto: Ronald Johansen  Foto: Ronald Johansen

nyheter

Det vil nemlig skje dersom Mats Hegg Jacobsen – eller Jacobsen på Berg – går til topps når den gjeve "Matprisen 2017" skal deles ut.

Matprisen ble etablert i 2014 av DebioInfo og ØQ- økologisk mat i storhusholdninger, og går av stabelen for fjerde gang 13.november.

Til grunn for Matprisen ligger konseptet «Et bærekraftig måltid», og målet med prisutdelingen er å hedre de som spiller en viktig rolle i å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat.

En av tre nominerte

Mats Hegg Jacobsen er en av tre nominerte i kategorien "Årets Produsent" – og juryen som har nominert ham er ikke snau med skrytet.

"Landbruket i Norge har behov for flere matprodusenter og røktere som kan inspirere, motivere og vise hvordan og hvorfor et bærekraftig landbruk gir mening".

BÆREKRAFTIG: Blant annet produserer Mats Hegg Jacobsen kjekjøtt, kjøtt av villsau, samt svinekjøtt på gården sin på Berg.   Foto: Ronald Johansen

– Fuck janteloven, dette er noe jeg er j-la stolt over, sier Jacobsene lattermild når iTromsø får en prat med Berg-bonden.

Han er storfornøyd med å være nominert – og sier at det er ære å få være med i samme selskap som de andre nominerte.

– I fjor vant restauranten Maemo en av prisene – og Maemo er et av de største navnene innenfor økologisk og bærekraftig mat, sier Jacobsen.

Økologisk og bærekraftig

Han gleder seg til å reise ned til Oslo om to uker – den 13. november – for å delta i prisgallaen på den nye mathallen Vippa.

– Det skal bli utrolig artig å få reise ned, sier han.

Familien Jacobsen driver med produksjon av kjøtt, egg og grønnsaker på gården sin på Berg.

Gården Jacobsen på Berg er i såkalt "økologisk karantene" for å kvalifisere seg til å få stempelet som heløkologisk gård.

Imidlertid er store deler av produksjonen allerede økologisk og sertifisert av Debio.

Den uavhengige juryen liker det Jacobsen driver med – og skriver i sin nominasjon til produsentprisen: "Med nordnorske ressurser og klimatiske forhold som et nødvendig utgangspunkt, har Mats og familien allsidig drift med kje og villsau, i tillegg til økologiske verpehøns, gris og grønnsaker".

Har kapasitet, men ...

Bonden selv frykter ikke at en eventuell pris skal skape for stor etterspørsel etter det han produserer.

– Jeg kan produsere mye mer før taket er nådd. Men det å produsere og selge i store kvanta er ikke årsaken til at jeg driver gård, sier han.

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter