Bergen, Oslo og Trondheim sier ja til væpnet politi. Tromsø sier nei.

Men politimester Ole B. Sæverud ønsker en justering av politiets våpeninstruks.

SIER NEI: Politimester i Troms politidistrikt, Ole B. Sæverud, synes spørsmålet om bevæpning er vanskelig, men sier nei til generell bevæpning av politiet.   Foto: Ronald Johansen

nyheter

NRK meldte torsdag at politimesterne i Oslo-, Vest- og Trøndelag politidistrikt, som representerer tre av Norges største byer, er for en generell bevæpning av politiet. Det kom fram i politidistriktenes høringssvar til regjeringens bevæpningsutvalg, som NRK hadde fått tilgang på.

Flertallet i utvalget anbefalte i slutten av mars i år at man videreførte dagens ordning med "et ordinært ubevæpnet politi som medbringer en- og tohåndsvåpen i kjøretøy".

– Vanskelig spørsmål

Ifølge NRK støtter Agder- og Finnmark politidistrikt en ny ordning med fremskutt lagring av pistol på kropp, med ammunisjon i utstyrsbeltet, mens de resterende distriktene ønsker en videreføring av dagens ordning.

Politimester Ole B. Sæverud i Troms politidistrikt synes bevæpningsspørsmålet er vanskelig å gi et klart "ja" eller "nei" til.

– Jeg tenker at dette er et vanskelig spørsmål. Det er gode argumenter begge veier, noe som summen av høringssvarene viser, og bevæpning avhenger av situasjonen, sier han til iTromsø.

Selv ønsker han den løsningen som allerede praktiseres, men med en problematisering av terskelen for å ta med seg våpen ut fra bil.

– Jeg ønsker en justering av hva som er grunnlaget for å bevæpne seg. Det kunne vært en praktisk fordel for å imøtegå en del situasjoner som er problematiske, sier han og utdyper:

– Det kan være oppdrag der trusselvurderingen ikke er lett å gjøre, men der man tenker at man setter mannskapet i en vanskelig situasjon, for eksempel ved at man er langt borte fra bilen eller at situasjonene er uoversiktlig.

– Oslo annerledes enn Tromsø

I dag sier politiets våpeninstruks at bevæpning med skytevåpen kan skje når omstendighetene gir grunn til å tro at politiet kan komme til å stå ovenfor en situasjon som er særlig farlig for dem eller andre, eller når man ut fra trusselvurderingen og informasjonen tilgjengelig anser det som nødvendig med våpen for å kunne gi tilstrekkelig beskyttelse.

– Det er mange tilfeller der våpeninstruksen ikke tillater bevæpning, men der det kunne vært en fordel å være bevæpnet, sier Sæverud.

– Men det mener jeg ikke begrunner at vi alltid skal gå med våpen. Jeg ønsker en gyllen middelvei.

Sæverud mener det er symptomatisk at det er politidistriktene som omfatter de tre store byene Oslo, Bergen og Trondheim som ønsker generell bevæpning, og ikke de mindre.

– Situasjonen er annerledes i Oslo enn den er i Tromsø eller i Sørkjosen, sier han.

Elektrosjokk

Bevæpningsutvalget anbefalte også i mars at politiet kunne prøve ut bruk av elektrosjokkvåpen. Det er Sæverud delvis positiv til.

– Jeg tenker at det ikke løser hele problemet, og at det er praktiske utfordringer der – særlig i Nord-Norge der folk har mye klær på. Men om det kan være et fornuftig verktøy så skal vi prøve det ut og så må vi se hva en slik utprøving fører til.

Utforsk tema:

Vi ønsker engasjerende debatter på itromso.no. Du er velkommen til å kommentere sakene på våre sider, men vi ber deg først lese våre retningslinjer for innlegg:

×

RETNINGSLINJER FOR INNLEGG

iTromsø gjør oppmerksom på at du er juridisk ansvarlig for dine kommentarer. Dette personlige ansvaret gjelder enten du velger å kommentere i kommentarfeltene på våre nettsider eller du skriver innlegg på våre Facebook-sider.

iTromsø ønsker en åpen, saklig og engasjerende debatt. Vi oppfordrer alle til å være saklige, vise respekt for andres meninger og å holde seg til saken. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller på annen måte strider mot etikk eller lovverk. Du kan varsle oss her dersom du ser innlegg du mener bryter med god debattskikk.

Alle som vil delta i debatten hos oss må skrive under eget navn. Vi forbeholder oss retten til å utestenge brukere som begår grove eller gjentatte brudd på våre retningslinjer.

nyheter