Ønsker seg mer skiutstyr for utlån

Utlånssentralen Turbo og Framtiden i våre hender oppfordrer tromsøværinger til å tømme loft og kjellere for brukt skiutstyr sånn at det kan komme andre til gode.

TRENGER FLERE SKI: Daglig leder Svein Gunnar Karlstrøm i Framtiden i våre hender (til venstre) og daglig leder Steinar Dahl på Turbo håper de får inn enda flere ski som kan lånes ut. Foto: Kjetil Vik 

nyheter

– Det er spesielt stor etterspørsel etter turski og turlangrennski, så det er primært det vi ønsker oss i år, sier daglig leder Steinar Dahl på Turbo.

– Rydd loft og kjeller

Lørdag ettermiddag står han og Framtiden i våre hender klare til å ta imot brukte ski, skistaver og skisko.

– Ideen kom fra Framtiden i våre hender om å gjøre noe. I fjor fikk vi inn rundt 25 sykler og 50 par ski, sier Dahl.

– Vi ber folk rydde loft og kjeller og finne fram brukbare ski, legger daglig leder Svein Gunnar Karlstrøm i Framtiden i våre hender til.

Stort behov

Turbo holder til i Rådhuskvartalet, mellom kinoen og biblioteket. På Turbo kan alle som har behov låne tur- og fritidsutstyr helt gratis. Målet er å nå barnefamilier hvor barn og unge ikke har like god tilgang på utstyr som andre.

– Vi har satt oss som mål at i løpet av denne vintersesongen skal alle unger ha tilgang på et par ski. Vi ønsker å bidra til at barn og unge ikke havner i utenforskap. Tall fra Nav viser at cirka 800 barn og unge i alderen seks til 16 år ikke har eget skiutstyr, sier Dahl.

Både sommer og vinter

I fjor benyttet rundt 1.750 mennesker seg av lånetilbudet fra utstyrsbasen til Turbo, fram til 1. august i år hadde 1.850 barn og voksne benyttet seg av tilbudet.

I vintersesongen låner de ut blant annet ut langrennsski, staver, skisko, truger, akebrett, skøyter, lavvo, telt, soveposer, liggeunderlag, barnepulk og utstyrspulk. På våren hentes utstyr for sommeraktiviteter som sykler og sykkelvogner, i tillegg til redningsvester. I sommer var det også mulig å låne kanoer.

Leie populært

Selv om det kan være skambelagt å låne utstyr fordi man ikke har råd til eget, mener Karlstrøm det har skjedd en holdningsendring.

– Vi merker at det har blitt mer vanlig å leie enn å eie. Både leie og reparasjon av ødelagte ting har blitt mer populært. Dessuten er utleie bra for miljøet og alle nyter godt av det. Framtiden i våre hender har startet underskriftskampanje for å gjøre utleie og reparasjoner momsfritt.