Her fant hvalguidene 15-20 knølhval

Tromsø Safari fant 15–20 knølhval onsdag formiddag.
nyheter

iTromsø skrev tidligere denne uken om skipperen i Nordens Paris Charter som reagerte kraftig på at andre hvalsafariselskap tar med turister på tur, fordi det ikke har vært hval i Tromsø (for abonnenter). 

Nå melder Tromsø Safari at de og Arctic Explorer har sett knølhval.

– På en tur med katamaranen onsdag formiddag oppdaget vi 15–20 knølhval i retning Skjervøy, forteller guide Per Kristian Bergmo i Tromsø Safari.

  Foto: Bengt Thomassen

 

Det er fortsatt et stykke unna Tromsø.

– Det er litt vanskelig å si om knølhvalen nå er på vei til Tromsø, men vi håper jo det. I tillegg har jo noen av sildebåtene funnet veien inn til fjordene ved Kvaløya, så det er jo et godt tegn, sier Bergmo.

Har sett hval i tre uker

Han har fått med seg at kollegaene hans i Tromsø ikke har sett hval den siste tiden, men deler ikke opplevelsen.

– Vi har vært ute med båt i 20 dager. De første dagene gikk vi et par bomturer, men siden har vi begynt å se spekkhoggere og vågehval flere dager. Det er blant annet en spekkhoggerfamilie som bor på yttersia her, som BBC nylig var ute og filmet.

Bergmo forklarer at det er hvalene nå er for langt for flere båter.

– Vi har en ganske stor båt, som gjør at vi kan gå lengre ut og derfor har sett hval før flere andre. Nå håper jeg de kommer litt lengre inn så flere har muligheten til å ta del i dette, sier han.

Ble nedringt

Han forteller at Tromsø Safari opplevde en telefonstorm fra kunder som hadde lest iTromsø og var bekymret for at det ikke skulle være hval å se.

– Vi ble nedringt av norske kunder som vi måtte berolige. Vi har som sagt sett både spekkhoggere og vågehval, sier Bergmo.

  Foto: Bengt Thomassen

 

Han tror grunnen til at det oppleves som at det ikke har vært hval utenfor Tromsø er at de rett og slett ikke har vært like tilgjengelige som de siste årene.

– Vi har nok blitt litt bortskjemte med at vi kan se hvalen omtrent rett fra stuedøra. Forskjellen i år er at vi må gå mye lenger med båt for å finne hvalen. Nå håper vi at knølhvalene vi så i dag blir en kickstart på hvalsesongen der de kan oppleves like tett som før, sier guiden.

Skjervøy er det nye Tromsø

Professor og hvalekspert Audun Rikardsen sa til iTromsø mandag at sannsynligheten for å se hval utenfor Tromsø er svært lav (for abonnenter).

Til Framtid i Nord sier professoren at han ikke er overrasket over at hvalene nå har dukket opp nord for Tromsø.

– Ja, dette har jeg spådd lenge – at hvalen ville trekke nordover. Jeg har sagt at det nye Tromsø vil bli utenfor Skjervøy hva hvalforekomster angår, sier Rikardsen til Framtid i Nord.

Nå har det dukket opp mye hval utenfor Kvænangen-området i Nord-Troms.

– Vi så det allerede i fjor. Jeg har pratet med en del båter i Kvænangen-området og det er en god del knølhval der nå. Det har også vært mye spekkhogger rundt sildesnurperne i området, sier Rikardsen til Nord-Troms-avisa.